eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A nemzetstratégiát vitatják meg a határon túli magyarok

A nemzetstratégiát is megvitatják majd a határon túli magyarok képviselői szombati, párkányi találkozójukon. A "kis MÁÉRT" ülését a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja szervezte meg.

Az úgynevezett kis MÁÉRT a határon túli magyar szervezetek fórumaként azt követően jött létre, hogy a Magyar Állandó Értekezlet, vagyis a magyarországi és határon túli politikai egyeztető szerv gyakorlatilag megszűnt létezni.

Mint Csáky Pál, a szombati ülés vendéglátó szervezetének, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke az Új Szónak nyilatkozta, napirenden szerepel majd a magyar parlamentben elkészített nemzetstratégia, a schengeni övezet bővítése, valamint a magyarországi támogatási rendszerrel kapcsolatos kérdések.

Csáky Pál szerint szorgalmazni kell majd, hogy az övezeten kívül rekedő országok lakossága számára is megfelelő beléptető rendszert hozzanak létre.

Az autonómia kérdése egyelőre nincs napirenden

Az MKP által javasolt napirendi pontok között nem szerepel sem az autonómia kérdése, sem a kettős állampolgárság ügye, de — mint Duray Miklós az MKP stratégiai alelnöke korábban nyilatkozta — a találkozón mindenkinek joga van javaslatot tenni bármilyen kérdés megvitatására.

Szerinte minden bizonnyal szó lesz arról, hogy miként könnyíthetné a magyar kormány a kárpátaljai és a vajdasági magyarok kapcsolattartását, anyaországi látogatását azt követően, hogy Magyarország is csatlakozik a schengeni övezethez, de - mint mondta - a konkrét javaslatokat az érintetteknek kell megfogalmazniuk, s az általuk kért megoldási formák kerülnek majd a tanácskozás zárónyilatkozatába.

Újdonságnak számit, hogy ezúttal külön találkozót tartanak Párkányban az úgynevezett státusirodák vezetői is, vagyis a kedvezménytörvény elérhetőségét és a magyar igazolványok kiadását, felújítását segítő szervezetek képviselői.

Erre azért van szükség a szervezők szerint, mert amióta a magyar kormány a Határon Túli Magyarok Hivatalának a megszüntetése mellett döntött, az irodákkal senki nem tartja a kapcsolatot, gondjaikat nem tudják közös fórumon megbeszélni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×