eur:
389.65
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Drámai tűzoltóhalálok: nem menekülhettek - képek

Hat halottja és hét súlyos sérültje van a horvátországi erdőtüzeknek. A lángok a közép-dalmáciai Kornat szigetén csaptak föl. Horvát lapjelentések szerint nyolc embert vettek őrizetbe, akiknek közük lehet a tűzhöz. Azt egyelőre nem tudni, hogy szándékos gyújtogatás, vagy gondatlanság miatt csaptak föl a lángok.

Értetlenül állnak a horvát hatóságok az eddigi legsúlyosabb tűzoltó-szerencsétlenség előtt: egyelőre csak találgatnak mi okozhatta hat ember halálát Kornat szigetén. A tűzben hét további tűzoltó is súlyosan megsérült.

A lángok csütörtökön csaptak föl a közép-dalmáciai szigeten. Hatvan tűzoltónak, egy repülőnek és egy helikopternek sikerült végül megfékeznie a lángokat.

Nem menekülhettek?

A horvát sajtóbeszámolók szerint a szakemberek azt valószínűsítik, hogy a gyorsan terjedő tűz körbekerítette a tűzoltókat, akik a sűrű füstben rosszul lettek, és füstmérgezést kaptak.

Az erős szél pedig megfordult, vele együtt pedig a tűz terjedésének iránya is. A hét túlélőt az éjjel Zágrábba szállították.

Az orvosok azt mondták ötük állapota válságos. Másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedtek, testük 90-100 %-a perzselődött meg a lángokban.

A miniszterelnök szigorú büntetést ígér

<

(fotó: Vecsernij List)

Csütörtök éjjel egyébként a horvát kormányfő is ellátogatott a kórházba, és azt mondta: egyrészt azonnal ki kell vizsgálni, mi okozta a tragédiát, másrészt választ vár arra: hogyan fordulhatott elő az, hogy a tűzben tűzoltók haltak meg.

Ivo Sanader egyúttal szigorú büntetést ígért arra az esetre ha bebizonyosodik: ember okozta a tüzet a szigeten, ahol a növényzet hét kilométer hosszan égett.

Horvát sajtójelentések szerint a hatóságok nyolc embert vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük lehet a tűzhöz. Egyelőre nem tudni, hogy szándékos gyújtogatásról van-e szó, vagy csupán gondatlanság miatt csaptak föl a lángok.

Hvar szigetén is meghalt egy tűzoltó

Szerdán egyébként szintén életét vesztette egy tűzoltó: Hvar szigetén lett rosszul, amikor az ott pusztító lángokat oltotta. Az ötven éves férfi összeesett, társai nem tudták megmenteni. Az első jelentések szerint szívinfarktust kapott.

Csütörtökön ismét égett a hegyoldal Dubrovnik környékén, több elővárost is elértek a lángok. Senki sem sérült meg, a tüzet sikerült időben eloltani, jóllehet volt olyan városrész, ahol megszűnt a vízszolgáltatás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×