eur:
388.6
usd:
360.86
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Áramriadó Kaliforniában

A nagy hőség miatt elsőfokú áramriadót rendelt el Kalifornia kormányzója, Arnold Schwarzenegger.

Kaliforniában napközben negyven fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála és a délutáni órákban, amikor a munkából hazatérő emberek bekapcsolják a légkondicionálókat, az állam elektromos hálózata a terhelhetőség határára jut.

A három fokozatú riasztási rendszer első fokozatában arra kérik az embereket, hogy önként korlátzozzák háztartásaik áramfogyasztását, illetve ilyenkor már felfüggesztik a magsfeszültségű vezetékek és erőművek karbantartási munkáit is.

A másodfokú riadó esetén az ipari fohyasztók egy része leáll, a harmadfokú riadó pedig körzetenként forgórendszerű áramszüneteket jelent.

Hármas fokozatú riasztás utoljára 2001 májusában volt Kaliforniában és a kormányzó szerint erre most nem lesz szükség.

A kaliforniai hőhulllám okozta áramhiányt tovább súlyosbítja az, hogy a szomszédos államokban, ahonnan máskor kapnak kölcsön áramot, szintén nagy a meleg.

Az arizonai Phoenixben 29. napja 43 Celsius fok fölötti csúcshőmérsékletet mérnek.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×