eur:
388.49
usd:
360.59
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A német hatóságok vírussal fertőznének meg egyes e-maileket

Berlinben a kormány ma tárgyal a belügyminiszter erősen vitatott javaslatáról a belső biztonság fokozására. A tervben szerepel az on-line házkutatás bírói végzés nélküli elrendelése is, amit még a koalíciós partner is komoly fenntartással fogadott.

Wolfgang Scheuble a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem jegyében jelentősen ki akarja bővíteni a német nyomozószervek jogkörét.

A kormány elé terjesztett tervezetben egyebek között indítványozza, hogy a hatóságok gyanúsított személyek számítógépén akár bírói végzés nélkül is végrehajthassanak on-line házkutatást.

Ezt még akkor is engedélyeznék, ha a számítógépet mások is használják, és az ö adataik is a nyomozók birtokába jutnak.

Az on-line házkutatást főleg kémprogramok telepítésével akarják elérni, azaz állami hivataltól érkező, álcázott értesítéseket olyan vírussal látnák el, amely a tárolt adatokat hozzáférhetővé teszi a hatóságok számára.

A terv értelmében azonban nemcsak számítógépek, hanem mobilkészülékek és faxok is kutathatóvá válnának a nyomozók előtt.

A kisebbik koalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt több vezetője is fenntartással nyilatkozott a belügyminiszter tervéről, az ellenzéki liberális párt biztonságpolitikai szakértője pedig a tévében leszögezte, hogy a személyi szabadságjogokat csorbító hatósági intézkedések csakis bírói végzéssel képzelhetők el.

Utalt arra is, hogy Schäuble javaslatai diktatórikus vonásokat tartalmaznak. Az ugyancsak ellenzéki Zöldpárt belügyi szakértője úgy vélte, hogy jelenleg semmi nem indokolja a hatóságok feltűnő adatéhségét.

Nyilatkozatában úgy vélte, hogy a belügyminiszter számára nem jelent sokat az alkotmány, amely szavatolja minden polgár számára személyi jogainak sérthetetlenségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Február óta nem látott szinten a forint

Február óta nem látott szinten a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfőn egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×