eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A magyar elit "hányingerkeltő viselkedése" és Diana hercegnő

Diana hercegnő tíz évvel ezelőtt augusztus 31-re virradóra vesztette életét egy párizsi autóbalesetben. György Péter médiakutató-esztéta szerint a magyarok számára érthetetlen a mítosz, amely az elhunyt hercegnőt övezi.

"A nép hercegnője" - ezzel a jelzővel a brit kormányfő illette Diana hercegnőt, híven tükrözve a rajongást és szeretetet, amely Charles herceg feleségét övezte.

A hercegnőt övező mítosz azóta is él a szigetországban, sőt, halálának évfordulóján szinte erősebb, mint valaha. Sok magyar talán nem is érti, miért szerethetik még mindig olyan erősen az egykori hercegnőt az angolok - véli

Ennek oka, hogy hazánkban nincsenek olyan közszereplők, akikre igazi erkölcsi és emberi mintaként lehetne tekinteni. A médiakutató úgy fogalmazott: a magyarok számára ismeretlen az, ha az uralkodó osztálynak erkölcsi kötelessége van, aminek igyekszik eleget tenni.

A brit viszonyokkal szemben a magyar uralkodói elit semmilyen erkölcsi normával nem rendelkezik, ilyen normák betartását senki sem várja el tőlük, "hányingerkeltő viselkedésük nem okoz meglepetést".

A britek jelentős része azonban maga sem tudja, hogy akar-e királyságot, vagy sem. Diana azért volt fontos számukra, mert megmutatta: a királyság megújulhat. Egy ártatlan, szerethető ember volt, akit az angolok szemében becsaptak.

Az ő történetet az emberek királysággal kapcsolatos ambivalens viszonyát jeleníti meg.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×