eur:
394.57
usd:
354.69
bux:
72936.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Kudarcnak látszik a koszovói közvetítők pristinai látogatása

Kudarcnak látszik a Koszovó kérdésében közvetítő kontaktcsoport megbízottainak pristinai látogatása, de másként, mint korábban. Ezúttal az albán politikai vezetők utasítottak el mereven mindent, amit hallottak, s a szerbek képviselői örültek, mert úgy érezték, végre az ő véleményükre is odafigyelnek.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Oroszország alkotta - az ENSZ BT-nek javaslatot tenni hivatott - kontaktcsoport háromfős küldöttsége Belgrád után szombaton és vasárnap Koszovó székvárosában tárgyalt az albán politikai vezetőkkel, s a tartományban még megmaradt mintegy 200 000 szerb képviselőivel.

Ez utóbbiak biztatónak tartották mindazt, amit Frank Wisner amerikai, Alekszandr Bocan-Harcsenko orosz megbízott, illetve az EU-országokat képviselő Wolfgang Ischinger német diplomata mondott.

"Jólesett, hogy úgy éreztük, ezúttal nem lesznek előre meghozott, Koszovó státusára vonatkozó döntések, és valóban egy mindkét fél igényeit kielégítő kompromisszum elérése a cél" - fogalmazott a hármassal megtartott találkozó után Slavisa Ristic, Zubin Potoknak, a kevés még megmaradt, jelentősebb szerb lakossággal rendelkező település egyikének a polgármestere.

A Belgrád és Pristina közti közvetlen tárgyalások sokkal jobb megoldást jelentenek, mint az úgynevezett "ingázó diplomácia" - mondta a korábbi, Martti Ahtisaari ENSZ-főmegbízott által vezetett tárgyalássorozatra utalva egy másik szerb képviselő. Ezek gyakorlatilag abban merültek ki, hogy az ENSZ-főmegbízott megpróbált közvetíteni a két, egymással szóba állni sem akaró küldöttség között.

Az albán vezetők, akik biztosra vették az Egyesült Államok és az EU vezető hatalmai által beígért függetlenségüket, ezzel szemben hidegen, s elutasítóan viselkedtek a három javaslattételre felhatalmazott diplomatával - jelentette a legtekintélyesebb pristinai újság, a Koha Ditore.

A tárgyalásról egyenes idézeteket közlő tudósítás szerint Agim Ceku miniszterelnök kijelentette, hogy az albánok Koszovó függetlenségének ez év vége előtti elérésére koncentrálnak, s ezt a közvetítőknek is meg kell érteniük. Az albán tárgyalók kijelentették, hogy Koszovó függetlensége nem lehet vita tárgya, mivel eldöntött kérdés - írta a Koha Ditore, hozzátéve, hogy keményen nekiszegezték a kérdést Alekszandr Bocan-Harcsenkónak: kifejtené-e pontosan a kompromisszumot, s további tárgyalásokat igénylő Oroszország Koszovóval kapcsolatos álláspontját?

"Ha Oroszország nem változtat álláspontján, nem számíthat Koszovó együttműködésére" - közölték határozottan a pristinai lap szerint a szerb tartomány albán vezetői.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×