INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

"Kivágtuk a fákat, hogy ne terjedjenek a lángok" - képek a dubrovniki tűzről

Infostart

Megfékezték a Dubrovnik környéki erdőtüzet. A horvát média jelentései szerint legalább 180 hektár fenyőerdő égett le. A lángok szombaton csaptak föl, és a szomszédos Bosznia-Hercegovinából terjedtek át. Vasárnap már Dubrovnik külvárosát fenyegették a lángok.

Ellenőrzés alá vonták a Dubrovnik-környéki erdőtüzet - jelentette a horvát közszolgálati sajtó. A HRT internetes oldalán az olvasható, hogy reggel 6-ra sikerült megfékezni a lángok továbbterjedését.

250 hivatásos tűzoltó és több száz önkéntes dolgozott az oltáson. Több tucat tűzoltóautót és 3 repülőgépet is bevetettek.

Boszniából terjedtek át a lángok

A lángok szombat délután csaptak föl a szomszédos Bosznia-Hercegovinában. A lángok a rendkívül erős szél miatt nagyon gyorsan terjedtek tovább. Vasárnap este már a világörökség részét képező Dubrovnik elővárosait fenyegette a tűz - olvasható az index.hr internetes portálon.

A tudósítás megjegyzi: az ország más részeiből is érkezett segítség a tűz megfékezésére. A Jutarnji list arról számolt be, hogy a Dubrovnik melletti Mlin egyik szállodájából 300 vendéget menekítettek ki. Õket hajóval vitték biztonságos helyre.

A település ugyanis Dubrovnik és a repülőtérnek is otthont adó Cilipi városka között fekszik - viszont a légikikötőbe vezető utat éppen az erdőtüzek miatt lezárták.

Vizes ruhával védték a tetőt

Az egyik helyi lakos azt mondta a lap tudósítójának, hogy kivágták a kert fáit, bokrait, hogy megakadályozzák a tűz terjedését. A lángok ugyanis a kert végében égtek már. A tetőszerkezetet vizes ruhákkal takarták le, nehogy a szálló parázs fölgyújtsa a tetőt. A helyzetüket nem csak a rendkívül erős és kiszámíthatatlan szél nehezítette, hanem az is, hogy elment az áram - emiatt pedig leállt a vízpumpájuk.

A dubrovniki repülőtéren 500 utas zsúfolódott össze. Õk a lezárt út miatt nem tudták elhagyni a légikikötőt. A Split felől érkezőket is visszafordították az adriai műúton, illetve a montenegrói autósok sem juthattak el Dubrovnikba.

A korlátozást csak reggel, hétóra előtt oldották föl - azóta viszont járható a műút. A lap úgy tudja: 10 kilométer hosszan égett az erdő, és három lakatlan ingatlan is kiégett. Anyagi kárról még nem érkezett jelentés.

Hanganyag: Póth Attila

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018