eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Nővé operáltatta magát, így hamarabb mehet nyugdíjba

Az Európai Bíróság döntése szerint nőnek számít az a transzszexuális, aki férfiból operáltatta át magát. Így az illető nyugdíjba is nőként mehet.

A bírósághoz egy brit transzszexuális fordult, miután hazájában a munkaügyi minisztérium nem engedélyezte, hogy a nők számára törvényben meghatározott 60 éves korban vonuljon nyugdíjba, hanem, mint mondták, meg kell várnia a 65. születésnapját, a férfiak nyugdíjkorhatárát.

A brit szabályok értelmében az állampolgáruk nemét a születési anyakönyvi kivonatuk határozza meg, amelyet csak elírás vagy más hiba esetén lehet módosítani.

A BruxInfo munkatársa a különös esetet magyarázva elmondta: az Európai Bíróság a férfiak és nők egyenlő bánásmódjáról szóló uniós irányelvet értelmezte, és arra jutott, hogy nőnek kell tekinteni azt az embert, aki azzá operáltatja magát.

Az Egyesült Királyság munkaügyi minisztériumának döntése tehát ellentétes volt a közösségi joggal - mondta Szatmári Zita.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kutató: elértük azt a hőmérsékletet, amelyet csak 2100-ra tervezett az ember

Kutató: elértük azt a hőmérsékletet, amelyet csak 2100-ra tervezett az ember

Az átlagosnál melegebb és a tavalyinál is szárazabb nyár várható - ezt írja friss elemzésében a Klímapolitikai intézet. A kutatásról az InfoRádió Kovács Eriket, a szervezet vezető kutatóját kérdezte. Szavaiból kiderült, egy igen száraz időszak kezdődhet az év második felében, amely akár két évig is eltarthat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×