eur:
389.61
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Dél-Koreából elindult az Észak-Koreának fűtőolajat szállító első hajó

Elindult csütörtökön Dél-Koreából Észak-Koreába az első fűtőolajat szállító hajó. Phenjan 50 ezer tonnás fűtőanyag-segélyre kapott ígéretet, cserébe azért, hogy leállítja a plutónium előállítására is alkalmas jongbjoni atomreaktort.

A megállapodás február 13-án született meg az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Japánnal, Kínával és Dél-Koreával folytatott tárgyalásokon.

A hajó, fedélzetén 6200 tonna olajjal várhatóan szombaton érkezik majd Észak-Koreába, aznap, amikor a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei megkezdik munkájukat ott.

Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója csütörtökön szöuli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a jövő héten megkezdődik a jongbjoni reaktor leállítása. Mint mondta, a kamerákat és más, megfigyeléshez szükséges eszközöket egy hónapra helyezik ki.

Az egyiptomi szakember közölte: azt várja, hogy a jongbjoni létesítmény leállítása zavartalanul folyik majd. Hozzátette: a folyamat további része a jövő héten Pekingben folytatódó hathatalmi tárgyaláson eredményétől függ majd. "Remélem, hogy a hatok együtt mindent megtesznek az átfogó rendezés érdekében" - mondta a NAÜ főigazgatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×