eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Svédország szigorítja az iraki menekültek befogadásának szabályait

Svédország, az iraki menedékkérők első számú európai célpontja, szigorított a belvillongásoktól sújtott arab országból érkezők befogadásának szabályain.

Azoknak az irakiaknak, akik menedéket kérnek, ezentúl bizonyítaniuk kell az egyedi okokat, amelyek miatt erőszakcselekmények különös veszélye fenyegetné őket, ha visszatérnének hazájukba - jelentette be pénteken a stockholmi bevándorlási hivatal.

Korábban a tartózkodási engedély megszerzéséhez elegendő volt arra az általános zűrzavarra hivatkozni, amely Irak egyes részein uralkodik, főként a Bagdadból és a déli országrészből érkezőknek.

A stockholmi hatóságok szerint az új irányelvekkel az iraki menekültek befogadásának gyakorlata közelebb kerül az európai országok többségében alkalmazott szabályokhoz. A hivatal közölte azt is, hogy meg fogja kezdeni azoknak a kitoloncolását, akiknek menedékkérelmét elutasították, ami ellentétes az ENSZ menekültügyi főbiztosságának ajánlásaival.

Tavaly több mint 9000 iraki folyamodott menedékért Svédországban, ez volt az Európában regisztrált legmagasabb szám. Idén az első hat hónapban már újabb 9000 iraki nyújtott be menedékkérelmet a skandináv országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×