eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Észak-Korea továbbra is katonai fenyegetést jelent"

Észak-Korea továbbra is katonai fenyegetést jelent déli szomszédjára nézve - figyelmeztetett hétfőn a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők parancsnoka. Burwell Bell tábornok Szöulban újságíróknak nyilatkozva üdvözölte, hogy Phenjan lépéseket tett atomfegyverprogramja felszámolása érdekében, s reményét fejezte ki, hogy a kommunista vezetésű távol-keleti ország maradéktalanul teljesíti a vonatkozó februári megállapodásban vállalt kötelezettségeit.

Phenjan az egyezményben jongbjoni atomlétesítménye bezárását és ENSZ-ellenőrök fogadását vállalta.

Bell mindazonáltal figyelmeztetett, hogy Észak-Korea továbbra is katonai fenyegetést jelent déli szomszédjára nézve. A tábornok elmondta, hogy Phenjan a közelmúltban sikeres kísérleteket hajtott végre korszerű rövid hatótávolságú rakétákkal, amelyek bevethetőek dél-koreai célpontok ellen.

Észak-Korea legalább három ilyen kísérletet végzett - utoljára a múlt héten, amikor az országban jártak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői. Phenjan ezen kívül hagyományos tüzérséggel és különleges erők bevetésével is képes csapást mérni a dél-koreai fővárosra, Szöulra. "Ez nagyon is valós fenyegetés, amely nem hagyható figyelmen kívül" - hangoztatta a tábornok.

Bell nem tudta megmondani, hogy Phenjan az atomfegyverprogramja felszámolására tett ígérete ellenére miért folytat továbbra is rakétakísérleteket, de leszögezte, hogy a Dél-Koreába vezényelt amerikai csapatok készen állnak minden eshetőségre.

Az Egyesült Államok csaknem 30 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában, hogy elrettentse - a saját bejelentése szerint tavaly sikeres kísérleti atomrobbantást végrehajtó - Észak-Koreát déli szomszédja megtámadásától.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×