eur:
389.25
usd:
363.83
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Brownt ma választották meg, de máris felhozta a Munkáspártot

Máris népszerűbb a konzervatív ellenzéknél a kormányzó brit Munkáspárt, amelynek vezére vasárnaptól hivatalosan is Gordon Brown eddigi pénzügyminiszter. Vasárnapi brit lapértesülés szerint Brown - további népszerűségnövelő intézkedésként - ismét engedélyezni fogja a parlamenti előtti tüntetéseket, miután szerdán átveszi a kormányfői posztot is a távozó Tony Blairtől.

A The Observer, a legnagyobb vasárnapi baloldali brit lap megbízásából készült júniusi felmérés szerint az 1997 óta hatalmon lévő Munkáspártra jelenleg a választók 39 százaléka voksolna; ez négypontos javulás a múlt havi eredményhez képest. A Konzervatív Párt szavazótábora 1 százalékponttal 36 százalékra apadt.

Az Ipsos MORI közvélemény-kutató cég kimutatása szerint úgy tűnik, hogy a vezető brit baloldali párt népszerűsége a liberális demokraták kárára növekszik: a Liberális Demokrata Párt, a harmadik legnagyobb brit parlamenti erő támogatottsága egy hónap alatt 18 százalékról 15 százalékra csökkent.

Nyolc hónap után az élen

A Labour nyolc hónap óta most vezet először a toryk előtt a népszerűségi listákon.

A The Observerben közölt felmérés kimutatta azt is, hogy Brown jelenleg a választók 40 százaléka szerint alkalmasabb a miniszterelnöki tisztség ellátására, mint a tory vezér, David Cameron, akit csak 22 százaléknyian tartanának jobb kormányfőnek Gordon Brownnál.

Tony Blair jelenlegi kormányfő szerdán nyújtja be hivatalosan lemondását II. Erzsébet királynőnek, aki ugyanaznap kinevezi Brownt Nagy-Britannia új miniszterelnökének.

Blair a Munkáspárt vezéri tisztségéről már a múlt hónapban leköszönt.

Nem volt ellenfél 

Gordon Brownt hivatalosan a Munkáspárt rendkívüli vasárnapi kongresszusa iktatta be a pártvezéri tisztségbe, amely a brit politikai gyakorlatban együtt jár a miniszterelnöki poszttal.

Helyettese Harriet Harman lett. Az 56 éves igazságügyi miniszter John Prescottot váltja a poszton.

Tüntetni is lehet

A The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap értesülése szerint Brown egyik első intézkedése lesz miniszterelnökként, hogy ismét lehetővé teszi háborúellenes tüntetések megtartását a parlamenttel szemközti téren.

A Blair-kormány két éve fogadtatta el azt a jogszabályt, amely korlátozza a tüntetési jogot a Parliament Square-en.

A The Sunday Times ugyanakkor egy olyan belső leiratot is látott, amely szerint a parlament előtti tüntetések újbóli engedélyezését fokozott biztonsági intézkedések kísérnék.

A tervezet szerint kerítéseket, cölöpöket, mellvédeket emelnének a törvényhozás épülete előtti tér köré, és hasonló módon erősítenék meg a közeli kormányépületek védelmét is.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×