eur:
389.33
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Fehér Ház cáfolja, hogy Guantánamo bezárása küszöbön állna

Az amerikai kormány a hét végén cáfolta, hogy a Kuba szigetén levő guantánamói börtöntábor bezárása küszöbön állna. Dana Perino fehér házi szóvivő közölte: kongresszusi képviselők és jogvédő csoportok követelése ellenére nincsen terv a létesítmény azonnali bezárására. A Voice of America rádió vasárnapi tájékoztatása szerint hozzátette a szóvivő ugyanakkor, hogy Washington a terrorizmussal gyanúsított személyeket őrző börtöntábor felszámolására törekszik, de "ehhez több kérdést meg kell még oldani".

A Bush-kormány vezető beosztású, névtelenséget kérő tisztségviselői néhány napja azt szivárogtatták ki, hogy a Fehér Ház "közel áll" a börtöntábor bezárásáról szóló döntés meghozatalához, a kérdésben egyetértés látszik kialakulni.

Az állítólagos tervek szerint a rabokat amerikai katonai börtönökbe helyeznék át, ahol bírósági eljárás kezdődhetne a fogva tartottak ellen.

A VOA rádió arról is beszámolt, hogy Steny Hoyer, a washingtoni képviselőház demokrata többségi frakciójának vezetője egy meghallgatáson kijelentette: a guantánamói vallató tábor megtépázta az Egyesült Államok tekintélyét.

Véleménye szerint Guantánamo "nyomorúságos, kényelmetlen, teljes kudarc", nemcsak erkölcsi, hanem nemzetbiztonsági értelemben is. Szerinte a tábor működtetése sokkal több kárt okozott Amerikának, mint ellenségeinek.

A C-SPAN pénteki közlése szerint Guantánamó bezárása korábban elsősorban Dick Cheney alelnök, valamint Alberto Gonzales igazságügyi és Donald Rumsfeld volt védelmi miniszter ellenállásába ütközött.

Az utóbbi időben viszont a külügyminisztérium, a belbiztonsági tárca, továbbá az új vezetésű Pentagon és a nemzeti hírszerzési igazgató is a bezárást támogatja, legalábbis hallgatólagosan.

A Fehér Ház álláspontja szerint a feltételezett terroristákat fogva kell tartani a terrorizmus elleni háború lezárultáig, és nem részesülhetnek ugyanazokban a jogokban, amelyek a bűnelkövetőket az Egyesült Államokban megilletik.

A 2002-ben létrehozott guantánamói börtöntáborban jelenleg mintegy 380 terroristagyanús személyt őriznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×