eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Terrorveszély Németországban

A német belügyminisztérium megerősítette azt az értesülést, hogy az ország a szélsőséges iszlám csoportok érdeklődésének középpontjába került és nem lehet kizárni terrorcselekmények elkövetését. A hatóságok elsősorban öngyilkos merényletek végrehajtásától tartanak.

A második német tévécsatorna megbízható forrásokra hivatkozva beszámolt arról, hogy szélsőséges iszlám csoportok agfanisztáni titkos kiképzőtáborában jelenleg legkevesebb tíz német állampolgár készül fel erőszakcselekmények végrehajtására.

A hírt a belügyminisztérium államtitkára is megerősítette és utalt arra, hogy a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletek óta sohasem volt akkora a terrorveszély Németországban, mint manapság.

Utalt arra is, hogy az elmúlt napokban megerősítették a határforgalom ellenőrzését és kiterjesztették a gyanúsnak tűnő személyek telefonbeszélgetéseinek lehallgatását is.

Az államtitkár azonban leszögezte, hogy a belbiztonsági szerveknek nincs tudomásuk konkrét merénylet előkészítéséről. A német hatóságokat különösen aggasztja egy amerikai videofelvétel, amelynek tanúsága szerint az afganisztáni és pakisztáni határhoz közeli titkos kiképzőtáborokban több fiatal is jelentkezett németországi öngyilkos merénylet elkövetésére.

A veszélyt bizonyítják azok a támadások is, amelyeket a kabuli német nagykövetség ellen intéztek az elmúlt napok során. Ezeket biztonsági okokból eddig nem hozták nyilvánosságra.

A német televízió terrorizmus-szakértője rámutatott arra, hogy a fenyegetés valószínűleg kapcsolatban áll a berlini törvényhozás ősszel esedékes szavazásával, amelyen a képviselők arra készülnek, hogy további egy évre meghosszabbítsák az Afganisztánba vezényelt német békefenntartó alakulatok mandátumát.

A szakértő szerint nem lehet kizárni, hogy a tervezett merényletek célja a megfélemlítés, hasonlóan a 2004-ben Madridban végrehajtott robbantáshoz, amelynek nyomán a spanyol szavazók váratlanul új kormányt segítettek hatalomra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×