eur:
385.55
usd:
355.18
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

A kereskedők kénytelenek a koldusoktól koldulni

India aprópénzhiányban szenved. A gondot az okozza, hogy a fizetőeszközből borotvapengék készülnek a szomszédos Bangladesben.

A legrosszabb helyzetben Kalkutta van. A városban több ezer ember áll sorba a bankoknál azért, hogy aprópénzre váltsa a papír bankjegyeket.

A hiány akkora, hogy egyesek száz, berolnizott egyrúpiás érmét 120 rúpiáért árulják.

Az ötszázalékos inflációnak köszönhetően az egyrúpiás többet ér nyersacélként, mint fizetőeszközként.

Az aprópénzt Bangladesben használják fel, ahol borotvapengéket és vallásos dísztárgyakat készítenek belőlük.

Egy darab egyrúpiás pénzérméből - beolvasztása után - három-négy borotvapengét gyártanak, amelyek egyenként két rúpiát érnek.

A hiány miatt az indiai központi bank ebben a hónapban ötmillió rúpia értékben bocsátott ki fémpénzt, de a kereslet egyre nő.

India egyes területein olyan kevés aprópénz maradt forgalomban, hogy a bolttulajdonosok már a koldusokkal váltatják fel a nagyobb címleteket, mert egyébként nem tudnának visszaadni vásárlóiknak.

A boltosok már azzal próbálkoznak, hogy rávegyék a vevőket, vegyenek több árut a nagyobb érték miatt, vagy édességet adnak a visszajáró pénz helyett.

Az egyrúpiások különösen fontosak azokon a településeken, amelyeknek nincs mobiltelefonos lefedettségük, ugyanis az utcai telefonok is ezzel az érmével működnek.

Tavaly áprilisban 54 milliárd darab alacsony értékű aprópénz volt forgalomban Indiában. Az elmúlt hat hónapban 900 milliót bocsátottak ki.

Egy banki szóvivő kijelentette: hivatalosan az országban sehol nincs aprópénzhiány.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×