eur:
385.35
usd:
355.03
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Rekordkorrupció: utasszállító gép volt a bónusz

A BAE Systems egy teljesen felszerelt utasszállító repülőgépet is ajándékba adott a szaúdi hadiipari megrendelés elnyerésében kulcsszerepet játszó Bandar bin Szultán herceg születésnapjára 1998-ban. A gép üzemeltetési költségeit jelenleg is a brit fegyvergyártó vállalat fizeti.

A csúcskategóriát képviselő négyhajtóműves, 75 millió fontba (mintegy 28 milliárd forint) kerülő Airbus 340-est a herceg kedvenc amerikaifutball-csapata, a Dallas Cowboys ezüst-kék színeire festették.

A repülőgép nem sokat állt a hangárban, egyebek mellett Karib-tengeri szigetekre, Rio de Janeiróba, Casablancába, Fokvárosba és Honoluluba repültek vele.

Bandar bin Szultán herceg ügyvédei szerint ugyanakkor a BAE az Airbust a fegyverüzlet részeként szállította le a szaúdi légierő számára, annak üzemeltetése és karbantartása a megállapodás részét képezte, így nem tekinthető korrupciógyanús ajándéknak.

A herceg egyébként is tagadja, hogy több mint egymilliárd font (mintegy 380 milliárd forint) értékben kapott volna kenőpénzt és szolgáltatásokat a BAE Systemstől az üzlet létrejöttének elősegítéséért.

Szelet vet, Tornádót arat

Először a BBC televízió politikai háttérműsora számolt be arról, hogy a brit BAE Systems tíz esztendőn át évente 120 millió fontot utalt át Szaúd-Arábia volt washingtoni nagykövetének, Bandar bin Szultán hercegnek, a szaúdi trónörökös fiának, akinek kulcsszerepe volt a brit hadiiparnak juttatott eddigi legnagyobb értékű megrendelésben.

Szaúd-Arábia 1985-ben írt alá szerződést a brit céggel, amelytől egyebek mellett százhúsz darab Tornado típusú vadászbombázót rendelt. Az üzlet értéke 43 milliárd font, vagyis - mai árfolyamon - 16 ezer milliárd forint volt.

A felmerült korrupciós gyanú miatt a szerződéseket a nagy értékű csalások felderítésére szakosodott brit hatóság (Serious Fraud Office, SFO) vizsgálni kezdte, ám a kormány ezt a nyomozást leállíttatta az év végén, miután nem hivatalos értesülések szerint Szaúd-Arábia kilátásba helyezte a hatalmas értékű szerződés és a terrorellenes együttműködés felmondását, sőt a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok megszakítását is.

Korábbi információk szerint a megállj parancsot nem a kormány, hanem Lord Goldsmith főállamügyész adta ki, de ő legutóbb tagadta, hogy utasította volna az SFO-t.

Azt viszont elismerte, hogy információkat tartott vissza a Nemzetközi Gazdasági és Fejlesztési Szervezet (OECD) korrupcióellenes vizsgálatától, nehogy nemzetbiztonsági szempontból érzékeny információkhoz jussanak más államok tudomására.

Vizsgálat vizsgálat hátán

Csütörtöki hírek szerint az angol-walesi igazságszolgáltatás egykori legfőbb elöljárójának vezetésével indul független vizsgálat, amelyet a BAE Systems kezdeményezett értékesítési eljárásainak feltárására.

Emellett az Egyesült Államokban is kivizsgálják az ügyletet, a külföldi korrupciós ügyekkel foglalkozó törvény alapján.

Ez komoly következményeket jelenthet a brit cég számára, amely több amerikai hadiipari vállalat megvételre törekszik és a Pentagon legnagyobb szállítójává kíván válni.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×