eur:
385.35
usd:
355.1
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Többet költ a kormány a rabokra, mint a katonákra

Többet költ a kutyákra a brit hadsereg, mint a katonákra - állítják az ellenzéki konzervatívok. Mike Penning képviselő szerint, míg a katonák napi étkezése 1,51 fontba (566 forintba) kerül, addig a kutyáké 2,63-ba (985 forint). Még a rabokat is jobban tartják, az ő napi étkezésükre ugyanis 1,87 fontot (700 forintot) költenek, az iskolákban pedig csupán az ebédre 1,55 fontot (580 forintot) szánnak.

A tory képviselő, aki egykor a gárdistáknál szolgált, csütörtökön a parlamenthez fordul a katonák étkeztetése miatt. Szerinte ennyi pénzből nem lehet biztosítani a tisztességes ételt a fronton - például Irakban - szolgáló katonák számára.

Az amerikai katonák a legjobb minőségű ételt kapják, a britek pedig olcsó kolbászt és sült krumplit - tette hozzá.

Mike Penning beszámolt arról, hogy sok édesanyától hallotta: kénytelenek élelmiszer-csomagokat küldeni éhező fiaiknak. "Amikor katona voltam, nekem is küldött édesanyám süteményt - de csak figyelmességből" - mondta a képviselő.

"A kutyák fontos szolgálatot végeznek"


A védelmi minisztérium azzal védekezett, hogy a kutyákra nem költenek annyit, mint ahogy a képviselő állítja. A brit hadseregben 998 eb szolgál.

"A kutyák költsége az állat méretétől és a munkájától függ. A lőszerkereső kutyák napi ellátására 78 pennyt (292 forintot), az őrjáratozókéra 1,20 fontot (449 forintot) költünk. A kutyák komoly munkát végeznek, és valóban mindent megteszünk azért, hogy erre képesek is legyenek" - hangsúlyozta a szóvivő.

A harcoló alakulatok tagjainak naponta 4000 kalóriát kell biztosítani (a civil férfiak napi kalóriaigénye 2500).

Az amerikaiak a fronton önmelegítő csomagolásban kapják az ételt; a britek vagy megmelegítik maguknak, vagy hidegen eszik meg.

Inkább a gyorskaja

A nagy-britanniai laktanyákban a tárca szerint igyekeznek biztosítani az egészséges étkezést, a katonák azonban saját bevallásuk szerint inkább esznek a McDonald's-ban, mert a laktanyai koszt szinte ehetetlen és nagyon kevés.

Az elmúlt hónapokban gyakran panaszkodtak a főtisztek arról, hogy rossz a katonák egészségügyi ellátása, lakhatatlanok a barakkok, gyenge a kiképzés és nincs megfelelő felszerelés.

A hadsereg létszáma kétszáz év óta először kevesebb 200 ezernél, miközben az ország két háborúban is részt vesz; 7700 katonát állomásoztat Afganisztánban és 5500-at Dél-Irakban. Az arab országban csökken, Afganisztánban nő a brit katonák száma.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×