eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Amerikában is vizsgálják az óriási korrupciós botrányt

Az amerikai igazságügyi minisztérium is kivizsgálja a brit BAE Systems hadiipari cég korrupciógyanúsnak tartott ügyeit.

Múlt héten a BBC televízió politikai háttérműsora számolt be arról, hogy a brit BAE Systems tíz éven át évente 120 millió fontot utalt át Szaúd-Arábia volt washingtoni nagykövetének, Bandar bin Szultán hercegnek, a szaúdi trónörökös fiának, akinek kulcsszerepe volt a brit hadiiparnak juttatott eddigi legnagyobb értékű megrendelésben.

Szaúd-Arábia 1985-ben írt alá szerződést a brit céggel, amelytől százhúsz darab Tornado típusú vadászbombázót rendelt. Az üzlet értéke 43 milliárd font, vagyis - mai árfolyamon - 16 ezer milliárd forint volt.

A felmerült korrupciós gyanú miatt a szerződéseket a nagy értékű csalások felderítésére szakosodott brit hatóság (Serious Fraud Office, SFO) vizsgálni kezdte, ám a kormány ezt a vizsgálatot leállíttatta az év végén, miután nem hivatalos értesülések szerint Szaúd-Arábia kilátásba helyezte a hatalmas értékű szerződés és a terrorellenes együttműködés felmondását, sőt a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok megszakítását is.

Amerikai minisztériumi források szerint 99 százalékos a valószínűsége, hogy kivizsgálják az egyre nagyobb botrányt kavaró ügyet a külföldi korrupciós ügyekkel foglalkozó törvény alapján.

A vizsgálat komoly következményeket jelenthet a brit cég számára, amely több amerikai hadiipari vállalat megvételre törekszik és a Pentagon legnagyobb szállítójává kíván válni.

A The Guardian című brit lap korábban arról számolt be, hogy az átutalásokhoz az amerikai bankok rendszerét is felhasználták.

Közben az angol-walesi igazságszolgáltatás egykori legfőbb elöljárójának vezetésével is indul független vizsgálat, amelyet maga a cég kezdeményezett értékesítési eljárásainak feltárására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×