eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem borítja fel az erőegyensúlyt az új orosz rakéta

Nem fenyeget az orosz-amerikai kapcsolatok megrontásával az az új interkontinentális ballisztikus rakéta, amelyet kedden sikeresen teszteltek Oroszországban - mondta el az InfoRádió által megkérdezett haditechnikai szakértő.

Szentesi György emlékeztetett arra, hogy a korábbi orosz közlések szerint 2015 után a szárazföldi stratégiai rakétacsapatok fegyverzetét teljesen a Topol-M típus alkotja majd.

Most azonban sikeresen teszteltek egy új, többlépcsős, a Topol-M 45-50 tonnájánál nehezebb interkontinentális ballisztikus rakétát, amely szilárd hajtóanyagú és mobil kilövőállásról indítható - tette hozzá.

Az RSz-24 jelzésű, nukleáris robbanófejek hordozására is alkalmas rakétát kedden lőtték ki a Moszkva melletti űrrepülőtérről, és az orosz közlések szerint eltalálták a 6 ezer kilométerre, a Kamcsatka-félszigeten lévő célterületet.

Hatástalan lesz ellene a pajzs

Szentesi György hangsúlyozta: az amerikaiak Közép-Európába is telepíteni tervezett rakétapajzsa nem lesz képes elfogni az RSz-24-est.

Az amerikai rakétapajzsnak nem is az Oroszországgal és Kínával szembeni védelem, hanem a politikai vagy vallási alapon fanatikus országok, vagyis Irán és Észak-Korea rakétáival szembeni védekezés a célja - emelte ki a haditechnikai szakértő.

Szentesi György közölte: Oroszországnak az elkövetkező néhány évben 80 darab SS-18-as, 126 darab SS-19-es és 252 darab Topol rakétát kell felváltania, vagyis nem növekszik az orosz rakéták száma.

Egy 2002-es orosz-amerikai megállapodás alapján 2015-re 1700-2200 körülire állítják be a célba juttatható töltetek mennyiségét. Ebbe a keretszámba bőven belefér ez az új rakétatípus is, mint hordozóeszköz - húzta alá a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×