eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Liechtenstein nem ismeri el Szlovákiát

Liechtenstein diplomáciája még mindig nem vesz tudomást a Szlovák Köztársaság létéről. A nagyhercegség a Benes-dekrétumok miatt nem ismeri el Szlovákiát.

A miniállam még több mint hatvan évvel a II. világháború bejezése után is neheztel a volt Csehszlovákia két utódállamára a Benes-dekrétumok alapján véghezvitt vagyonelkobzások miatt, amelyek Liechtenstein polgárait is érintették.

A hercegség szerint annakidején jogtalanul kobozták el polgáraiktól vagyonukat, mivel a kis állam lakói nem német nemzetiségűek, a II világháború alatt pedig semlegesek voltak, így a dekrétumoknak rájuk nem lett volna szabad vonatkozniuk.

A szlovák kormány illetékesei szerint a diplomáciai kapcsolat hiánya a két ország között nem jelent komoly problémát, és nincs hatással az ország polgáraira és a gazdasági kapcsolatokra sem.

A szlovák külügyminisztérium szóvivője szerint Pozsony elismeri Liechtenstein függetlenségét és szuverenitását, és bármikor készen áll a diplomáciai kapcsolatok létesítésére. Hasonló értelemben nyilatkozott korábban a cseh kormány illetékese is, ám azt is közölte, hogy esetleges kártérítésről Prága nem hajlandó tárgyalni.

A Benes-dekrétumokat nemrég ismét élesen bírálták a németországi szervezetek képviselői. Edmund Stoiber bajor kormányfő hétvégi beszédében hangsúlyozta, hogy a Benes-dekrétumok ellentétesek az európai joggal, szellemmel és kultúrával.

Leszögezte, hogy az Európai Unió alapértékeit az emberi jogok, a szabadság, az igazság, s a hazához való jog jelenti, a kontinens jövőjét ezen oszlopokra kell építeni, nem pedig elüldözésekkel kapcsolatos dekrétumokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×