eur:
389.13
usd:
361.23
bux:
68029.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jön Zoellick: kedvező fogadtatás

Sajtóértesülések szerint szrrdán jelenti be az amerikai elnök, hogy kit javasol a Világbank élére. Az előző vezetőnek, az iraki háború egyik kitervelőjének, Paul Wolfowitznak azért kell távoznia, mert pozícióját fölhasználva egyengette barátnője útját a szervezetnél.

A Világbank leendő vezetőjét egyelőre senki sem támadja; sőt: a szervezet befolyásos munkatársai máris üdvözölték az amerikai elnök ötletét, hogy az 53 éves Robert Zoellicket jelöli a pénzintézet élére.

Robert Zoellick, csakúgy mint elődje, közel áll az elnökhöz. 2005 és 2006 között külügyi államtitkárként dolgozott. George Bush 2000-es, elnökválasztási kampányában pedig külügyi tanácsadóként vett részt.

Zoellick az Illinois állambeli Napervillben született, jogi diplomát pedig a Harvard egyetemen szerzett. Állami pályafutását a pénzügyminisztériumban kezdte 1985-ben. 1993-ban elhagyta a közszférát, és csak ifjabb Bush megválasztása után tért vissza. Akkor az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója lett.

Az ő nevéhez fűződik Kína Kereskedelmi Világszervezetbeli tagsága. Sokat foglalkozott a fejlődő világ problémáival, jól ismeri a fejlődő és szegény államokat, ezért is tartják őt sokan jó választásnak a Világbank élére.

Elemzők szerint az új világbanki elnököt széles körben elismerik, nemcsak kereskedelmi, pénzügyi jártassága, hanem a diplomáciában szerzett tapasztalatai miatt is.

A Zoellicket közelről ismerők úgy jellemezték a férfit, mint aki a szabad kereskedelem elkötelezett híve, de aki egyúttal Amerika érdekeit tartja első sorban szem előtt.

Így, ha Washington érdeke azt kívánja, akkor a szabad kereskedelem helyett a merkantilizmust, a multilateralizmus helyett pedig az unilateralizmust támogatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×