eur:
389.39
usd:
362.65
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Illegális osztrák importszemét Szlovákiában

Veszélyes hulladékot szállított egy osztrák cég Szlovákiába. A hatóságok megakadályozták az illegális szállítmány lerakását, az osztrákok azonban nem hajlandóak visszafogadni a két kamiont.

A csaknem negyven tonna hulladékot szállító két kamion péntek óta a Pozsony melletti szlovák-osztrák határátkelő előtt vesztegel, az osztrák hatóságok egyelőre nem hajlandóak visszaengedni a szállítmányt.

Mint kiderült, a szlovák vámhatóságok pénteken megakadályozták, hogy két teherautónyi osztrák importszemetet lerakjanak az országban.

A vámőrök az északnyugat-szlovákiai, Trencsénhez közeli Máriatölgyes, Dubnica nad Vahom térségében tartóztatták fel a két teherautót. A szállítólevél szerint újrafeldolgozandó papírhulladékot fuvaroztak, de valójában csak kevés papír volt a rakományukban, annál több egyéb szemét - valószínűleg egészségügyi intézményekből származó műanyagpalackok, üvegek és kórházi hulladék.

Egész szeméthegy érkezett volna

Mint kiderült, a sofőrök egy volt kőbányába akarták zúdítani rakományukat Máriatölgyes közelében. A nyomozás során kiderült, hogy a napokban további, csaknem 2 ezer kamionnak kellett volna érkeznie az országba, összesen 4 ezer tonna hulladékkal.

A papírok szerint a szemetet egy külföldi tulajdonban lévő zsolnai vállalat megrendelésére fuvarozták volna az országba.

A szlovák hatóságok a teljes rakománnyal visszafordították a két teherautót Ausztria felé, mégsem jutott vissza a szemétszállítmány a szomszédos országba. Nem engedték át ugyanis a határon a két teherautót, mivel nem volt olyan okmányuk, amely a szemét Ausztriába vitelét engedélyezte volna.

A szlovák környezetvédelmi minisztérium most az osztrák illetékesekkel folytat intenzív tárgyalásokat a visszaszállításról, közben az osztrák rendőrség is vizsgálatot indított az ügyben.

A szlovák törvények értelmében több évi börtönbüntetésre ítélhetik a két jármű vezetőjét az illegális szemétimportért.

A visegrádi országok fel akarják vetni a gazdagabb EU-tagállamokból illegálisan hozzájuk szállított szemét problémáját az EU környezetvédelmi minisztereinek soron következő találkozóján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×