eur:
389.46
usd:
362.58
bux:
68013.22
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Halálos ítélet a gyógyszerbiztonsági szabályok megsértése miatt

Kínában még a helyi gyakorlatot tekintve is szokatlanul szigorú döntéssel halálra ítélték az ország gyógyszer-engedélyezési hatóságának volt vezetőjét. Cseng Hsziao-jü kenőpénzekért cserébe olyan silány minőségű gyógyszerek bevezetését hagyta jóvá, amelyek több halálos áldozatot követeltek.

Hírügynökségek szerint a kínai hatóságok többek között ezzel a drámai lépéssel akarják igazolni, hogy foglalkoznak a veszélyesnek tartott kínai termékek kérdésével. Nemrég nagy port vert fel, hogy tiltott vegyszerek kerültek fogkrémbe, és a gyenge minőségű antibiotikumok legkevesebb tíz ember halálát okozták.

Az utóbbi ügy miatt került bíróság elé a kínai gyógyszer-engedélyezési és élelmiszerminőség ellenőrzési hatóság volt igazgatója, aki a bíróság szerint 830 ezer dollárnyi pénzt és ajándékot fogadott el.

Ennek nyomán nyolc nagy cég kerülhette el a szigorú minőségi ellenőrzést. Az eljáró bíróság szerint Cseng "közveszélyt okozott és az esetnek különösen negatív hatása volt a kínai társadalomra".

A halálos ítéletet - amely ebben az esetben még a kínai gyakorlatot tekintve is szokatlanul súlyos - még jóvá kell hagynia a kínai Legfelsőbb Bíróságnak is.

Jelzi ugyanakkor, hogy a hatalmas exportot bonyolító Kína számára súlyos csapás lenne, ha teljesen megrendülne a külföldi fogyasztók bizalma. Az ítéletre még a kínai külügyi szóvivő is kitért szokásos keddi sajtótájékoztatóján.

"Készek vagyunk együttműködni a nemzetközi közösséggel, hogy megőrizzük a kínai élelmiszeripar jó hírét" - mondta Csiang Jü.

A hatalmas belső piaccal rendelkező országban közben az év végéig életbe léptetik az élelmiszer termékek visszahívásáról szóló új rendelkezéseket, amelyeket a hazai és külföldi gyártóknak egyaránt be kell majd tartaniuk.

Kínában komoly probléma az élelmiszerbiztonság, egy felmérés szerint az előállítók egyharmada hatósági engedély nélkül működik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×