eur:
396.46
usd:
360.15
bux:
71984.74
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Rossz a foga? Nehogy fogorvoshoz menjen!

Nem látják el a rossz fogú pácienseket a brit fogorvosok, mert úgy vélik: egyszerűen nem éri meg velük foglalkozni. A fogászok a kormányt, a kormány a fogászokat kritizálja.

Visszautasítják a különlegesen rossz fogakkal rendelkező páciensek ellátását a brit állami egészségügyi ellátásban dolgozó fogorvosok, mert a költségvetés nem fizet nekik eleget a beavatkozásokért.

A fogászok azt állítják: a kormány kényszerítette őket arra, hogy nemet mondjanak a betegeknek, mivel nem kapnak extra pénzt az extra munkáért. A kormány ugyanakkor azzal vádolja az orvosokat, hogy a bevétel fontosabb számukra betegeik érdekeinél.

Nem éri meg

A fogorvosok képviselői viszont azzal védekeznek, hogy ugyanakkora az összeget kapnak az államtól, ha olyasvalakit kezelnek, akinek csupán egy fogtömésre van szüksége, mint akkor, ha olyat, akinek tizenegyre.

A jelenlegi rendszerben a fogorvosokat egységek teljesítéséért fizetik, egy-egy ilyenért 14 és 30 font (5.200 és 11 ezer forint) közötti összeget kapnak. Emellett felállítottak számukra egy célmennyiséget, amelyet el kell érniük.

A fogorvosok közölték: a sok munkát igénylő páciensek többször keresik fel a rendelőket, így sok időt vesznek el, plusz pénzt azonban nem hoznak, mivel ugyanolyan betegnek számítanak, mint azok, akiknek sokkal jobbak a fogaik.

Kényszer?

A fogászok érdekképviseletének vezetője, John Chope szerint kollégáit belekényszerítették ebben a lehetetlen helyzetbe. "Ha nem látjuk el azokat, akiknek átlagos kezelés kell, nem tudjuk teljesíteni a kormány által felállított célt, és megbüntetnek."

Egy kenti fogorvos, Amolak Singh szintén osztja kollégája véleményét: "A rendszer arra ösztönzi a fogorvosokat, hogy utasítsák vissza azokat a pácienseket, akikkel túl sokat kéne foglalkozni. Én már kérelmeztem, hogy adjanak több pénzt, hogy több beteget tudjak meggyógyítani, az egészségbiztosító azonban visszautasította a kérést, mert kintlévőségei vannak."

Figyelmeztetés

A fogorvosok egyik érdekképviseletének tavalyi felmérése szerint tagjainak 97 százaléka gondolta úgy, hogy a jelenlegi rendszer nem javít az orvosi ellátás minőségén.

Eközben az egészségügyi minisztériumnál közölték: ha a fogorvosok bármilyen alapon diszkriminálják a pácienseket, szerződésszegést követnek el.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: januártól magyarként jön az orosz olaj Ukrajnán át, a biztosítás a kulcs

Szakértő: januártól magyarként jön az orosz olaj Ukrajnán át, a biztosítás a kulcs

Hétfőn jelentette be a Mol, hogy sikerült megállapodnia az Oroszországból Ukrajnán át érkező kőolaj folyamatos tranzitszállításáról. Az InfoRádió Hortay Olivért, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetőjét kérdezte a részletekről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×