eur:
387.81
usd:
357.65
bux:
68070.56
2024. május 17. péntek Paszkál

Vádemelés a Litvinyenko-ügyben

Vádemelésre utasította az angol-walesi ügyészi szolgálat vezetője az ügyészséget Andrej Lugovoj volt orosz KGB-ügynök ellen a Litvinyenko-gyilkosság ügyében. Moszkva közölte: a férfit - aki azt állítja, megvádolása mögött politikai okok állnak - nem adják ki.

Alekszandr Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese, aki - miután szembekerült a szolgálattal és a Kremllel - hét éve Nagy-Britanniába szökött, tavaly novemberben, háromheti haláltusa után halt meg a londoni University College egyetem klinikáján.

Halálát a szervezetébe került hatalmas adag polónium-210-es radioaktív izotóp okozta.

A Scotland Yard már január végén lezárta a Litvinyenko-gyilkosság vizsgálatát, és átadta a dossziét az ügyészségnek, amelynek vezetője most döntött a vádemelésről.

A rendőrség annak idején közölte, hogy nem hozza nyilvánosságra az ügyészségnek átadott vizsgálati dosszié tartalmát.

Sir Ken rövid londoni nyilatkozata szerint azonban a Scotland Yard által benyújtott bizonyítékok elégségesek ahhoz, hogy vádat lehessen emelni Lugovoj ellen Litvinyenko szándékos mérgezéssel történt meggyilkolása címén.

Az ügyészségi vezető közölte azt is: utasította az ügyészi szolgálat jogászait arra, hogy tegyenek "azonnali lépéseket" Lugovoj "mielőbbi" kiadatása érdekében. Sir Ken Macdonald "rendkívül súlyosnak" nevezte a volt KGB-ügynök terhére rótt bűncselekményt.

A brit külügyminisztérium keddi nyilatkozata szerint Margaret Beckett külügyminiszter közölte Oroszország londoni nagykövetével, hogy Nagy-Britannia "teljes körű együttműködést" vár el Moszkvától.

Az orosz államügyészség már bejelentette: nem hajlandó kiadni Andrej Lugovoj orosz üzletembert Nagy-Britanniának.

Közben Andrej Lugovoj közölte: megvádolása mögött minden bizonnyal politikai indokok állnak.

Szerintem az ügyészség politikai okból döntött így... nem öltem meg Litvinyenkót, nincs semmi közöm a halálához, és tényekkel megalapozott gyanúim vannak az állítólagos bizonyítékokkal kapcsolatban, amelyeket a brit hatóságok összegyűjtöttek - jelentette ki Lugovoj.

London és Moszkva viszonya egyébként is meglehetősen hűvös azóta, hogy a brit igazságszolgáltatás megtagadta a hazájában nagy értékre elkövetett csalás címén körözött orosz pénzember, a jelenlegi orosz vezetést rendre élesen bíráló Borisz Berezovszkij kiadatását.Ez az ügy különösen elmérgesedett azután, hogy Berezovszkij, aki politikai menedékjog oltalma alatt él évek óta Londonban, a The Guardian című vezető baloldali brit napilapnak adott múlt havi interjúban azt mondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét csak erővel lehet megdönteni.

Hozzátette: személyesen pénzel olyan embereket, akik az államfő közelében vannak, és akik "palotapuccsra" szövetkeznek.

Ezt orosz részről az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére irányuló szervezkedésnek minősítették, és felszólították Londont a milliárdos "szökevénynek" nyújtott menedékjog újragondolására.

Berezovszkij ügye a Litvinyenko-üggyel is szorosan összefügg, ugyanis a mágnás azt állítja: még Moszkvában Litvinyenko figyelmeztette őt arra, hogy a Kreml "meg akarja öletni". Ezután távoztak mindketten Londonba, ahol Berezovszkij - saját állítása szerint - házat vásárolt és bőséges havi apanázst juttatott Litvinyenkónak.

Lugovoj ellen - aki folyamatosan cáfolja részességét a gyilkosságban - szinte a volt FSZB-ügynök megbetegedésének pillanatában felmerült a gyanú, mivel őt látták utoljára Litvinyenkóval, amint a londoni Millennium szállodában teáztak.

A hotel több helyiségében, sőt hét alkalmazott szervezetében is később jelentős mennyiségben kimutatták a polónium 210-es jelenlétét, csakúgy, mint szinte minden olyan helyszínen, ahol Lugovoj londoni látogatása idején megfordult.

Még a British Airways légitársaság azon repülőgépén is megtalálták nyomokban a rendkívül mérgező izotópot, amelyen az üzletemberré lett egykori titkosügynök Moszkvából Londonba utazott.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×