eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

"Macho hibákat" követett el a volt polgármester?

A volt New York-i polgármestert, a republikánus Rudy Giulianit teszi felelőssé a liberális The New York Times című napilap azért, mert hat évvel ezelőtt nem védték meg az egészségre káros por belégzésétől a Világkereskedelmi Központ ledőlt tornyainál mentési és romeltakarítási munkálatokat végzőket.

Az újság keddi számának szerkesztőségi cikke szerint, ahogy idővel egyre több, akkor a helyszínen dolgozó munkás betegszik meg, mind nyilvánvalóbbá válik, hogy a Giuliani-féle városi vezetés hibázott: nem követelte meg, hogy a munkások légzőmaszkot hordjanak.

Giuliani villámgyorsan eltakaríttatta a romokat és helyreállíttatta a "ground zero" néven elhíresült területet, ennek az árát azonban több ezer, tüdő- és egyéb betegségben szenvedő munkás fizeti ma meg - írta a Republikánus Párt legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsáról az újság.

A lap már korábban arról írt, hogy a polgármesteri székében akkor utolsó hónapjait töltő Giuliani a rendkívüli újjáépítési feladat során magához ragadta az irányítást, nagyban korlátozva a tapasztalt szövetségi ügynökségek befolyását. Egyes szakértők szerint a polgármester a nagy rohanásban háttérbe szorította az óvatosságot azért, hogy megmutassa: a várost nem bénította meg a merénylet.

Az amerikai napilap szerint Giuliani példaszerű határozottsága emberi áldozattal járt: több ezren betegedtek bele a nem elegendő körültekintéssel végzett romeltakarításba.

A lap szerint 2001. október végén a munkásoknak csak 29 százaléka viselt légzőmaszkot, és amikor a polgármester a körzetbe látogatott, "szörnyű példát állítva" maga sem hordott védőmaszkot.

A Times "Macho hibák" című cikkében azt írta: a megbetegedések ügyében New York városa ellen indított perek majd fényt derítenek arra, hogy ki is a felelős a megbetegedésekért. Egy azonban bizonyos: a Giuliani vezette városi adminisztráció nem teljesítette kötelességét, nem védte meg a ground zero munkásait - zárul az írás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×