eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Csak pr-fogás az új igazságügy-miniszter személye?

Kemény fellépést ígér a fiatalkorú bűnözőkkel szemben az új francia igazságügy-miniszter, aki az első arab származású miniszter a francia kormányok történetében. Rachida Dati kinevezése első ránézésre meglepetésként hathat. Nicolas Sárközy elnök ugyanis éppen az észak-afrikai bevándorlók között különösen népszerűtlen. Az államfő a 2005-ös utcai zavargások idején "söpredéknek" nevezte a rendbontó fiatalokat.

Az új jobbközép francia kormány nemcsak abban rendhagyó, hogy van egy korábban szocialista párti minisztere, hanem abban is, hogy az igazságügyi tárcát egy arab származású politikus kapta.

A 41 éves és igen fotogén Rachida Dati azonban állítja, nem "dísz arabként" került a kabinetbe. Jogi diplomája van és korábban vizsgálóbíróként is dolgozott, így sokszor megfordult a francia börtönökben.

A 2005-ös utcai zavargások idején pedig - akkor még Sárközy bevándorlásügyi tanácsadójaként - ő volt az, aki menedzselni próbálta a válságot. Főnöke megjegyzései bőven adtak neki munkát - Sárközy ugyanis sok ellenséget szerzett magának, amikor "söpredéknek" nevezte a rendbontó fiatalokat, akik azt állították: a diszkrimináció ellen tiltakoztak.

Dati a hétvégén ismét ellátogatott egy fogházba, ahol közölte: az új kormány a korábbinál is keményebben kezeli majd a fiatalkorú bűnözőket. Sárközy kampányának kulcseleme volt a bűnözéssel szembeni keményebb fellépés.

A választások idején Sárközy szóvivőjeként dolgozó Dati az elnök által ígért "amerikai álom" francia változatának megtestesítője. A zongorista és jégkorcsolyázó Condoleeza Rice amerikai külügyminiszterhez hasonlóan a hátrányos helyzet arra késztette, hogy a szokásosnál nagyobb ambíciókkal vágjon neki az életnek.

Édesapja egy marokkói kőműves, édesanyja pedig egy algériai háziasszony volt. Tizenegy testvére van és egy kelet-franciaországi lakótelepen született. Amikor anyja kislánykorában meghalt, testvérei nevelésében is segítenie kellett. Emellett nappal dolgozott, este pedig egyetemre járt, ahol közgazdászi és jogi diplomát szerzett.

Dati kinevezése határozott üzenet az ötmillió arab származású franciának: "ti is lehettek sikeresek". Kérdés azonban, hogy kinevezése mennyire pr-fogás. A több mint 500 fős francia parlamentben ugyanis csak a tengeren túli területek képviselői között vannak színes bőrűek, és ők is csak tízen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×