eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Belső vita az RMDSZ-ben a népszavazás után

Alapos megrázkódtatást okozott a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben a tény, hogy a magyar választók szembefordultak a szövetséggel a Traian Basescu leváltására rendezett hétvégi népszavazáson.

Egy lépést hátra kell lépniük azoknak, akik élharcosai voltak a népszavazással kapcsolatos RMDSZ-álláspontnak - jelentette ki a Krónika napilapnak Eckstein-Kovács Péter szenátor a Szabadelvű kör RMDSZ-platform elnöke.

Megítélése szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az elmúlt hetekben mintapéldáját mutatta be annak, hogy hogyan nem szabad politizálni.

A hét végén tartott népszavazáson az RMDSZ az államfő leváltására biztatta az erdélyi magyarokat, a magyarok többsége viszont távolmaradt a szavazástól, akik pedig részt vettek, kétharmad részben Traian Basescura szavaztak, így az egy hónappal ezelőtt felfüggesztett elnök a szavazatok 74 százalékát megszerezve foglalhatja el újra tisztségét.

Markó Béla RMDSZ-elnök azzal magyarázta a passzivitást, hogy a köztársasági elnök személye nem foglalkoztatja túlságosan a magyarokat. Elismerte azonban azt is, hogy kommunikációs zavarok mutatkoztak a népszavazás kampányában, és a szövetség nem találta meg a módját annak, hogy megértesse a szavazás tétjét.

A szövetség elnöke hozzátette, hogy ezért nem kell fejeknek hullaniuk az RMDSZ-en belül. Markó Béla azt is bejelentette, mihelyt helyreáll a politikai stabilitás Romániában, lemond a miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, és minden idejét a választókkal való kapcsolat helyreállítására szánja.

Eckstein-Kovács Péter szenátor viszont úgy látja, nem a kommunikáció akadozott, hanem a szűk körben meghozott RMDSZ-álláspont volt elhibázott. Toró T. Tibor képviselő szerint a magyar passzivitás és a félgőzzel vitt RMDSZ-kampány is erre vezethető vissza.

A belső vita várhatóan június 9-én csúcsosodik ki, akkor ülésezik ugyanis az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa, mely többek között a népszavazást is megvitatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×