eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Védett hegyi gorillák kiirtásával fenyeget egy kongói fegyveres csoport

A kongói Virunga nemzeti park védett hegyi gorilláinak kiirtásával fenyegetőzik a Mai Mai elnevezésű helyi milícia, amelynek tagjai vasárnap hajnalban megtámadták a rezervátumot és megöltek egy vadőrt, hármat pedig megsebesítettek.

"Õreink és a Virunga vadállományát védő természetvédelmi illetékeseink nem provokálták ki a támadást. A Mai Mai milícia azzal fenyegetőik, hogy ha visszavágunk, kiirtják a környék gorilláit is" - mondta a nemzeti park igazgatója.

Illetékesek elmondták, hogy a fegyveresek kifosztották a park felügyelőség és a turisták három táborát, fegyvereket és távközlései eszközöket vittek el. A támadás során túszul ejtettek 13 vadőrt, őket később szabadon engedték.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 1998 és 2003 között dúló polgárháború vége óta is rendszeresek az összecsapások Észak-Kivu tartományban a különféle fegyveres csoportok között, amelyek falvakat támadnak meg, s a lakosságot rettegésben tartják.

Nemegyszer védett állatokat is támadás ér. A vadvédelmi szakemberek azzal vádolják a Mai Mai fegyvereseit, hogy gépfegyverekkel több száz vízilovat öltek meg 2006 őszén az Edward-tó déli partjainál.

Az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította az afrikai kontinens legrégebbi természetvédelmi területeként számon tartott Virungát, amely mintegy 700 hegyi gorillának ad otthont.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×