eur:
387
usd:
356.26
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Garri Kaszparov folytatja a Kreml-ellenes tüntetéseket

A sakkvilágbajnokból Kreml-bíráló ellenzékivé vált Garri Kaszparov fogadkozik, hogy mozgalma folytatni fogja a tüntetéseket a Kreml politikája ellen. Kaszparov moszkvai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy "egyszerűen kötelességnek" érzi a Kreml-ellenes tüntetések folytatását, holott aggódik saját biztonságáért.

"Természetesen félünk (...), de a tüntetések folytatódnak. A hatóságok tisztában vannak ezzel, és úgy látom, vízválasztóhoz érkeztünk" - mondta Kaszparov.

Az "egyet nem értők" újabb tiltakozó menete május 29-én lesz Voronyezsben, illetve tüntetnek majd június 9-én Szentpéterváron, a nemzetközi gazdasági értekezlet idején.

A szentpétervári tüntetés nyugtalaníthatja a Kremlet, hiszen a kormányilletékesek éppen arról fogják győzködni a külföldi befektetőket, hogy Oroszország stabil és gyarapodó ország.

Kaszparov mozgalma legutóbb május 18-án tüntetett Szamarában az EU-orosz csúcsértekezlet idején. Az "egyet nem értők" korábbi tüntetéseivel szemben a szamarai tömegmegmozdulást engedélyezték a hatóságok, és nem is oszlatták fel a tüntetést.

Kaszparovot, illetve a mozgalom másik vezetőjét, Eduard Limonovot azonban a rendőrség megakadályozta abban, hogy Moszkvából Szamarába repüljön.

Kaszparov és Limonov sajtótájékoztatójának helyszínén megjelentek a Kreml által támogatott Nasi (mieink) ifjúsági csoport tagjai, akik fehér orvosi köpenyt viseltek.

A fiatalok szórólapokat osztogattak, amelyeken az szerepelt, hogy Kaszparov és Limonov is elmebajos, és a volt sakkbajnoknál azután kezdődtek a gondok, hogy 1997-ben elvesztette a visszavágót a Deep Blue sakkszámítógéppel szemben.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×