eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

"Ez elképzelhetetlen sokk" - videóval

Kigyulladt és teljesen kiégett a világ egyik leghíresebb hajója, egyben London egyik legnagyobb turistalátványossága. A Cutty Sarkot eloltották, a környéken lakókat kitelepítették.

Kigyulladt a Cutty Sark, a világ egyik leghíresebb hajója

, egyben a brit főváros egyik vezető látványossága. A délkelet-londoni

Greenwich-ben kiállított hajót jelenleg renoválják, ezért lezárták a látogatók elől.

A hajón keletkezett tüzet ugyan pár óra alatt sikerült eloltani, ám a történelmi látványosság teljesen kiégett.

A környéken lakókat kitelepítették - közölte a Scotland Yard. A hajó kezelésével megbízott társaság helyettes vezetője szerint a tűzoltók szándékos gyújtogatásra gyanakodnak.

"Amikor egy eredeti szerkezet megsemmisülhet, akkor a hajóépítők eredeti munkáját veszíted el, a történelem egy darabját. Ami igazán

<

...lángokban (fotó: SkyNews)

különleges a Cutty Sarkban az a faanyag, a vasszerkezet, amelyek sokszor megjárták a délkínai tengereket. A gondolat, hogy ez valamilyen módon veszélybe kerülhet hihetetlen, felfoghatatlan sokk" - jelentette ki Richard Doughty.

A helyettes vezetője szerint a hajó egyszerűen pótolhatatlan, mivel a Cutty Sark nem egyszerűen a hajózási történelem része, hanem a brit önazonosságé is.

Nézze meg a helyszínen készült amatőr felvételt itt!

Egy szemtanú a következőképpen írta le a látványt: "Fekete, vastag füst gomolyog...ahogy a Temzén átívelő híd közelébe értem, rendőrök zárták le az utat és mindenkit eltereltek."

A környéken lakókat kitelepítették és egy közeli hotelbe vitték - jelentette be a Scotland Yard.

A Cutty Sark Enterprises elnöke a hajó állapotát látva bizakodó volt, mondván: a károk első pillantásra helyreállíthatónak tűnnek, bár a hajó farészei menthetetlenek voltak.

"A régi hajó lesz, amely oly sok mindent túlélt már élete során. Átszelte a világ óceánjait és egész életében harcolt a természettel. A történtek csak még elszántabbá tesznek minket, hogy a Cutty Sark ismét a régi fényében tündököljön és a lehetőségekhez mérten az eredeti állapotát mutassa a látogatóknak" - jelentette ki Chris Levett.

Az 1869-ben épített Cutty Sark egyike volt a világ utolsó működő klippereinek. Elsősorban a teakereskedelemben használták.

Gyorsasága miatt többször is a Cutty Sark érte el Nagy-Britanniát az év első teaszállítmányával, ami komoly rangot jelentett a XIX. századi brit hajózásban.

{{keretes_cim}}

A Cutty Sark a hajdan virágzó brit hajógyártás szimbóluma, óriási kár lenne, ha nem lehetne teljes szépségében újjáépíteni. 1869-ben készült Hercules Linton tervei után és a rákövetkező évben kezdte meg útjait London és Sanghaj között. Odafelé árúcikkeket vitt, Kínából visszatérve pedig 1450 tonna tea volt a rakománya.

Elnevezése elég különös. A Cutty Sark skótul alsószoknyát jelent. A nagy klasszikus skót költő, Robert Burns egyik versében szerepel a csábos boszorkány-leány, aki a tűz körül alsószoknyában, cutty sarkban táncol.

A britek fantáziáját igencsak foglalkoztatják a lenge alsószoknyák, London főtere a Piccadilly nevű szoknyáról van elnevezve, igaz valaha ilyen ruhadarabokat készítő varroda volt a környéken.

A Cutty Sark kecses, magas árbocú hajó volt. 1954-ben vontatták a greenwichi száraz-dokkba és a királynő avatta fel látványosságként 1957-ben. Azóta 15 millió látogatója volt.

Remélhető, hogy sikerül újraépíteni és legalább felearányban a régi anyagok felhasználásával.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×