eur:
387.31
usd:
357.02
bux:
68093.85
2024. május 17. péntek Paszkál

Kína a környezeti katasztrófába tart?

A kínai gazdasági növekedést olyan spontán és fékezhetetlen erők szabályozzák, amelyek felett tényleges kontrollja már senkinek sincs - mondta az InfoRádiónak Bogár László közgazdász, egyetemi tanár azután, hogy a világsajtót olyan Kínáról készült műholdfelvételek járták be, amelyeken jól látszik az ország minden várakozást felülmúló környezetszennyezése.

Kínában az elképesztő ütemű gazdasági fejlődéssel párhuzamosan iszonyatos környezetpusztítás zajlik immár három évtizede - mondta az InfoRádiónak Bogár László, egyetemi tanár.

Ez gazdaságtörténeti kuriózum, mert a modern kapitalizmus minden nagy birodalma hasonlóan gyors növekedést produkált, az azonban példa nélkül áll, hogy most már csaknem 30 éve folyamatosan két számjegyű a növekedés, emellett a világ tíz legszennyezettebb városi agglomerációjából hét Kínában található - tette hozzá a közgazdász.

Csak nő és nő

Kínában gáttalan burjánzás indult meg - ezt már-már a rákos burjánzással hozzák összefüggésbe -, ahol a növekedés akkor sem áll meg, ha az egész szervezetet pusztulással fenyegeti - közölte Bogár László.

Az egyetemi tanár hozzátette: Kína nagy részén a három legfontosabb tényező, a levegő, a víz és a termőföld iszonyatos veszélyben van, ezeket a negyedik őselem, a tűz veszélyezteti, mivel a hatalmas mennyiségben rendelkezésre álló szenet még ma is XIX. századi körülmények között égetik el.

Távlati tervek nincsenek

Olyan stratégia, amely a környezetszennyezést hosszú távon próbálná kezelni, egyelőre nem létezik - jelentette ki a Bogár László.

A közgazdász szerint Kína ezzel komoly kockázatot vállal, hiszen olyan pusztulás mehet végbe, amely spontán módon, akár hihetetlen gyorsasággal megállíthatja a gazdasági növekedést.

Világkatasztrófához is vezethet


Amennyiben a gazdasági fejlődést - ökológiai, szociális vagy kulturális - katasztrófák nyomán állítják meg, az már olyan instabilitást hozhatna létre Kínában, amely az egész világot fenyegethetné.

Ennek oka, hogy a világ legnagyobb valutatartalékával ez az ország rendelkezik, így az esetleges összeomlás a világgazdaságra és a pénzügyi rendszerre is rendkívül súlyos következményekkel járna - közölte az egyetemi tanár.

"Az egész folyamatot olyan spontán, fékezhetetlen erők szabályozzák, amelyek fölött tényleges kontrollja talán már senkinek sincs - jelentette ki Bogár László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×