eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Alelnöke sokkal gazdagabb George W. Bush-nál

George Bush amerikai elnök elbújhat gazdagságban alelnöke, Dick Cheney mögött - közölte szerdán a newsmax hírportál. A frissen közzétett kormánystatisztika szerint Bush vagyona 7,5-20 millió dollárra tehető. Az elnök egyik fő ingatlana az 1-5 millió dollár értékű, 650 hektáros texasi farm, ahol szabadságának nagy részét tölti.

Dick Cheney tavalyi vagyonát is igen tág határok között határozta meg a hivatalos jelentés: az alelnök 21 és 100 millió dollár közötti vagyonnal rendelkezett. Gazdagságát alapvetően a Halliburton olajipari vállalat korábbi fejeként szerezte.

Bush elnöknek 2006-ban továbbá mintegy 775 ezer dolláros befektetése volt egy fakereskedelmi cégben, ezenkívül állampapír, letéti jegy volt a birtokában.

Azt viszont tudni, hogy tulajdonában van a 116 ezer dollárnyi értékű GWB Rangers vállalat, még abból az időből, amikor a Texas Rangers baseballcsapat társtulajdonosa volt.

Ajándékban is jobb


Az alelnök az ajándékok terén is lekörözte főnökét. George Bush tavaly több mint 12 ezer dollár értékű "figyelmességet" kapott, köztük három horgászfelszerelést, Cheneytől egy szobabiciklit, továbbá ingeket, nyakkendőket, zoknikat, sapkákat és golfütőket.

Cheney viszont több mint 21 ezer dollárnyi ajándékkal lett gazdagabb, ő is kapott három horgászbotot, valamint a többi között egy pár bőr vadászcsizmát, egy cowboykalapot és az elmaradhatatlan golfütőket.

Bármit kaphat

Az amerikai kormány minden évben közzétesz egy jelentést tagjainak előző évi vagyonáról, gyarapodásáról, hogy "némi átláthatóságot" biztosítson annak bizonyítására, hogy nem áll fenn semmilyen összeférhetetlenség, nincs érdekütközés.

Az elnök és az alelnök törvény szerint bármekkora értékű ajándékot kaphat amerikai állampolgároktól, de a 305 dollárnál drágább tárgyakat be kell jelenteni.

Elemzők szerint az Egyesült Államok első két emberének vagyoni helyzetéről szóló jelentés adatai olyan tág határok között mozognak, hogy nehéz megítélni a változásokat az előző évhez képest.

Amit pontosan lehet tudni, hogy Bush évi fizetése 400 ezer dollár, míg Cheneynek valamivel több mint 200 ezer dollár a keresete.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×