eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szlovákiában vádat emeltek a nyitrai magyar egyetemista ellen

Szlovákiában hamis tanúzás és hamis eskü gyanúja miatt vádat emeltek Malina Hedvig ellen.

A Nyitrán tanuló csallóközi egyetemista azt állítja, hogy tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert mobiltelefonján magyarul beszélt.

A nyitrai rendőrség kitart eredeti állítása mellett, hogy a lány az egész ügyet csak kitalálta, ám, hogy milyen indítékból, azt egyelőre nem tudni. A rendőrség mostani döntését a többi mellett arra az írásszakértői véleményre alapozza, amely szerint a lány blúzán talált magyarellenes feliratot minden bizonnyal a lány írta, hisz az írásjelek erre utalnak.

Ugyancsak megállapították, hogy a lány a támadás idején senkivel sem beszélt mobiltelefonján, miközben azt állította, hogy azért támadták meg, mert magyarul telefonált.

Malina Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica a rendőrségi és az ügyészségi eljárás jogszerűségét bírálva az alkotmánybírósághoz fordult. Korábban pedig panaszt nyújtott be a pozsonyi ügyészséghez, amelyben kifogást emelt a nyomozás leállítása és a rendőri bánásmód ellen.

A testület azonban elutasította panaszát. A sajtóban időközben több olyan írás is megjelent, amely megkérdőjelezte a rendőrségi eljárást.

A Tyzden című szlovák hetilap legújabb száma terjedelmes oknyomozó riportban idézi fel Malina Hedvig történetét, és olyan összefüggésekre mutat rá, amelyek a sértett igazmondását erősítik és megkérdőjelezik a szlovák rendőrség szavahihetőségét. A cikkíró úgy véli: a lány nem hazudik.

Hogy kinek van igaza, azt a bíróság hivatott megállapítani. A nyitrai magyar diáklány hamis tanúvallomásának gyanújával kapcsolatos vizsgálat egy máig ismeretlen pozsonyi személy feljelentése nyomán, még tavaly novemberben elkezdődött. Az indítványozó kilétét a rendőrség azóta sem fedte fel.

Ha Malina Hedviget a bíróság bűnösnek találja, hamis tanúskodás miatt akár öt év szabadságvesztésre ítélheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×