eur:
396.94
usd:
360.25
bux:
71742.77
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Világbank: lemondott Wolfowitz egyik főtanácsadója

Lemondott Paul Wolfowitz világbanki elnök egyik főtanácsadója, aki azzal indokolta a lépését, hogy az elnök körüli botrány lehetetlenné teszi a munkáját. Kevin Kellems lemondása nem válik Wolfowitz előnyére, akinek a sorsa talán ezen a héten dől el.

Az elnök egy hete jelezte, hogy hajlandó lemondani, de csak abban az esetben, ha az intézmény igazgatótanácsa kinyilvánítja, "semmi rosszat" nem tett, amikor közreműködött barátnőjének fizetésemelésében.

Wolfowitz korábban kitartott azon álláspontja mellett, hogy nem mond le, és a legnagyobb részvényes, az Egyesült Államok kormánya is közölte, még mindig támogatja az elnököt.

Az Európai Parlament viszont úgy foglalt állást: az elnök lemondásával elejét vehetné annak, hogy tovább gyengüljön az intézmény korrupcióellenes küzdelmének a hitele.

Kellems már 2002-ben is tanácsadói posztot töltött be az egykor az iraki háború egyik legvehemensebb támogatójának számító Wolfowitz mellett, aki akkor a védelmi miniszter helyettese volt.

Kellems később Dick Cheney szóvivőjeként dolgozott, a Világbank elnökének főtanácsadója Wolfowitz 2005-ös kinevezése után lett.

Amerikai elemzők szerint szinte elképzelhetetlen, hogy Wolfowitz kitöltse elnöki mandátumát a bank hitelességének okozott károk miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×