eur:
396.94
usd:
360.25
bux:
71742.77
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Kisebb kormánnyal indítja a reformokat Nicolas Sarkozy

Legfőbb tanácsadóját, Francois Fillon volt szociális és oktatási minisztert nevezi ki várhatóan május 16-án kormányfőnek Nicolas Sarkozy, a francia elnökválasztás konzervatív győztese - adták hírül hétfőn a francia napilapok.

Dominique de Villepin jelenlegi kormányának 29 minisztere helyett Sarkozy a hírek szerint egy 15 fős szűk kabinettel kívánja elindítani a Franciaország számára elengedhetetlen reformokat.

A francia sajtó eldöntöttnek tekinti, hogy az új államfő hivatalba lépésnek napján az 53 éves Francois Fillont bízza meg a miniszterelnöki teendőkkel.

Az elmúlt két évben Sarkozy Fillonnal együttműködve készítette elő elnökválasztási kampányát és a júniusi nemzetgyűlési választásokra a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) programját.

A reformok atyja

Francois Fillon Sarthe UMP-s szenátoraként Jean-Pierre Raffarin kormányának (2002-2005) először szociális, majd oktatási minisztere volt. Nevéhez fűződik a csak Fillon-törvényként emlegetett nyugdíjreform, a 35 órás munkahét reformja, majd az oktatási reform. A számos tiltakozó megmozdulás ellenére valamennyi reformfolyamatot sikerült végigvinne.

A franciák 2005. május 29-én népszavazáson utasították el az európai alkotmányos szerződést, melynek következményeképp Jacques Chirac államfő átszervezte kormányát és Fillont teljesen félreállította.

Szakított Chirac-kal

A dühös politikus az államfővel nyíltan szakított, és mindenféle tisztség betöltése nélkül Sarkozy után az UMP második legbefolyásosabb politikusává előlépve a Le Monde című napilapban közölt cikkében azt írta: "Chiracból semmire sem fognak emlékezni, csak az én reformjaimra".

A jogból és politikai tudományokból Párizsban végzett Fillon eredetileg az AFP francia hírügynökségnél újságírónak készült, de 1981-ben politikai pályára lépett és 27 évesen lett a nemzetgyűlés akkor legifjabb képviselője. Nős, öt gyermek édesapja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×