eur:
396.74
usd:
359.42
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Visszatér a Földre az első magyar űrturista

Szombaton tér vissza a Földre az első magyar űrturista. Charles Simonyi a tervezettnél egy nappal tovább maradt a Nemzetközi Űrállomáson.

"Búcsúreggelivel" köszönt el szombat reggel a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) maradó társaitól Charles Simonyi amerikai-magyar űrturista és a vele a Földre visszatérő két profi űrhajós, az orosz Mihail Tyurin és az amerikai Michael Lopez-Alegria.

Charles Simonyi - aki sorrendben a világ ötödik űrturista - 11 nappal ezelőtt érkezett az ISS-re az űrállomás új állandó személyzetével, két hivatásos orosz űrhajós, Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov társaságában, akikkel egy ideig még az űrben marad az amerikai Sunita Williams űrhajósnő is.

A most hazatérő Tyurin és Lopez-Alegria csaknem hét hónapot, 215 napot dolgozott az űrállomáson.

Az orvosok javaslatára, tekintettel a szombati nehéz munkanapra pénteken az űrhajósok korán, már közép-európai idő szerint déli 12 előtt lepihentek, s valamivel éjfél előtt keltek.

Az utolsó közös étkezésük az ISS munkarendje szerint ebéd volt, habár inkább "búcsúreggelinek tekinthető, hiszen magyar idő szerint reggel öt órakor került rá sor.

Közép-európai idő szerint reggel 6 óra 40 perckor Simonyi és a hazatérő két kozmonauta nekilátott a Szojuz TMA-10 űrhajó felkészítéséhez a visszatérésre: ellenőrizték a műszereket és berendezéseket, átpakolták a tudományos kutatások eredményeit, amelyet már a Földön elemeznek tovább

A Szojuz fedélzeti nyílásait közép-európai idő szerint 8 óra után néhány perccel zárták le, de az űrhajó csak három órával később, 11 óra 11 perckor vált le az űrállomásról. A kazahsztáni földet érés kitűzött időpontja 14 óra 30 perc, helyszíne Dzsezkazgantól 135 kilométernyire északra fekszik.

A visszatérést eredetileg péntekre tervezték, de egy nappal elhalasztották, mert áradások miatt módosítani kellett Szojuz-kapszulájuk kazahsztáni leszállásának helyszínét.

Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Miközben a csapból is az európai gazdaság gyengélkedése folyik, Spanyolország olyan növekedési számokat produkál, amelyek még válságoktól mentes időben is jónak számítanának, nemhogy az energiaválság, az infláció, a magas kamatok és a globális lassulás éveiben. A magas növekedés ráadásul kifejezetten egészséges szerkezetben, relatíve jó egyensúlyi mutatók mellett valósul meg. Európa negyedik legnagyobb gazdasága jó eredményeit leginkább annak köszönheti, hogy profitál az európai fogyasztás átalakuló szerkezetéből: a turizmus sosem pörgött ennyire Európában, és ennek Spanyolország az egyik legnagyobb nyertese. A növekedési sikersztori láttán érthetetlennek tűnik, hogy a helyi lakosok miért pont most üzentek hadat a turistáknak, hiszen a külföldiek elriasztásával saját fejlődési kilátásaikat rombolják. Pedig fejlődni még van hova, és ez – más tényezőkkel együtt – azért erősen árnyalja az ország gazdaságáról alkotott pozitív képet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×