eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Világháborús bombázó az elefántistállóban

Egy ritka I. világháborús bombázó repülőre bukkantak nemrég a nyugat-indiai Rádzsasztán államban. A szerkezet sokáig egy maharadzsa elefántistállójában rozsdásodott, most azonban felújítva egy nagy-britanniai múzeumot gazdagít.

A helyreállítás csütörtökön fejeződött be. A de Havilland DH9-es kétüléses kétfedelű gép jelenleg az egyetlen ilyen típusú jármű Nagy-Britanniában, és a világon is mindössze hat darab van belőle.

A rozsdásodó gépet Guy Black mentette meg, egy repülőgép-restaurátor, aki szerint az, hogy előkerült a gép, akkora szerencse, mintha aranyat találtak volna.

A roncsra egy brit turista talált rá egy múzeumban. Miután visszatért Nagy-Britanniában, a repülőről készült fotói eljutottak Guy Black-hez, aki három év múlva kerekedett fel, hogy megnézze a gépet.

A szerkezet azonban eltűnt. A férfi a keresésére indult, és egy egykori elefántistállóban talált rá. Guy Black több DH9-est is látott már, és mint mondta, valamennyi hasonlóan mesés körülmények között került elő.

A férfi megvette a gépet a birodalmi hadtörténeti múzeum számára, majd helyreállította. Mint mondta, nem próbálta ki, hogy működésbe hozható-e, de szerinte a múzeum nem is adna erre lehetőséget.

A repülő 1918-ban épült. Ez volt az első olyan brit gép, amely a bombákat már a törzsében szállította.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×