eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Bonyolódik a német túszhelyzet Irakban

Újabb ultimátumot intéztek a berlini kormányhoz azok az emberrablók, akik február 6-án Irakban foglyul ejtettek egy német asszonyt és fiát. Az interneten közétett üzenetben azt követelik, hogy 10 napon belül vonják ki az Afganisztánba vezényelt német haderőt. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy hat német felderítő gép keddtől Dél-Afganisztán felett is ellenörző repüléseket végez.

Berlinben az ultimátummal kapcsolatban csak annyit közöltek, hogy a kormány válságbizottsága megkezdte az üzenet elemzését. Március 21-én már kapott hasonló felszólítást Németország, de a kancellár leszögezte, hogy nem enged a zsarolásnak és nem vonják ki az Afganisztánba vezényelt alakulatokat.

A 61 esztendős Hannelore Krausét és 20 éves fiát február elején rabolták el Bagdadban. Az asszony korábban az osztrák követségen dolgozott, ezért a túszejtők az internetre feltett követelésükben Ausztriát is felszólították Afganisztánba küldött katonáik hazarendelésére.

Németország jelenleg háromezer katonával képviselteti magát az afganisztáni nemzetközi békefenntartó erőben, Ausztriából azonban csak alig több mint 10 összekötő tiszt tevékenykedik a közép-ázsiai országban.

A több évtizede egy iraki orvos feleségeként Bagdadban élő német asszony és fia kiszabadítását alighanem tovább nehezíti, hogy kedden megkezdte a felderítő repüléseket hat Tornádó típusú német gép Dél-Afganisztán felett.

A felderítésre és elektronikai harcra kifejlesztett gépek hivatalosan közvetlen harci cselekményekben nem vehetnek részt, csupán adatokkal támogathatják a nyugati szövetségeseket a tálibok elleni harcban.

A német erők eddig csak a viszonylag biztonságos észak-afganisztáni térségben láttak el békefenntartó feladatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×