eur:
389.1
usd:
362.03
bux:
68662.74
2024. május 8. szerda Mihály

Kiújultak a palesztin belharcok a Gázai-övezetben

Összecsaptak egymással a radikális Hamász és a mérsékeltebb Fatah fegyveresei a Gázai-övezetben. A palesztin nemzeti egységkormány megalakulása óta először volt összetűzés a két rivális szervezet között.

A Hamász azzal vádolta meg a Fatah tagjait, hogy elrabolták az iszlám egyetem egyik tanárát Gázában.

A tanár csütörtökön kiszabadult a fogságból - közölték a Hamász illetékesei. Az Iszlám Egyetem professzorát akkor rabolták el, amikor Gázában az esti ima után elhagyta a mecsetet. A férfi elrablását egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára, de a Hamász a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatahot vádolta meg a cselekmény elkövetésével.

Közben a Fatah azt közölte, hogy egy ember meghalt, heten pedig megsebesültek, amikor egyik magas rangú parancsnokuk házát lőtték rakétagránáttal a Hamász biztonsági erői.

Maradtak a feltételek

Közben a közel-keleti kvartett "világos és hiteles" béke iránti elkötelezettségre szólította fel a palesztin nemzeti egységkormányt.

A Washingtonban kiadott közleményében az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ fenntartotta álláspontját, hogy a radikális Hamász vezette kormánynak a nemzetközi támogatás fejében le kell mondania az erőszakról, el kell ismernie Izraelt és a korábban megkötött palesztin-izraeli egyezményeket.

"A kvartett azt várja a palesztin egységkormánytól, hogy felelősen járjon el, tegyen tanúbizottságot világosan és hitelesen a kvartett elvei iránt, és támogassa Mahmúd Abbász palesztin elnököt a konfliktusnak a két állam létrehozásával történő megoldására irányuló erőfeszítéseiben" - olvasható a dokumentumban.

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×