eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Egyelőre nem kötelező a tompított fényszóró használata Szlovákiában

Mégsem kell egész évben bekapcsolt tompított fényszóróval közlekedniük az autósoknak Szlovákiában, mert az erre vonatkozó törvényjavaslatot kedden elvetette a pozsonyi parlament.

Szlovákiában már évek óta érvényes az a rendelet, mely a gépjárművezetőknek október közepétől március 15-ig napközben is kötelezővé teszi a tompított fényszóró használatát.

Egy ellenzéki indítvány azonban ezt a kötelességet egész évre kiterjesztette volna. Az elképzelést januárban első nekifutásra jóvá is hagyták a képviselők, ám a köztársasági elnök nem írta alá és újratárgyalásra visszautalta a parlamentnek.

Az államfőnek főleg formális fenntartásai voltak a jogszabállyal kapcsolatban, magát az elképzelést azonban jónak tartja.

Másodszorra a tervezet már nem szerezte meg a szükséges számú támogató szavazatot. Időközben ugyanis a belügyminiszter bejelentette, rövidesen a törvényhozás elé kerül a közúti forgalom szabályainak átfogó módosítása, mely tartalmazni fogja a tompított fények egész évben kötelező használatát is.

A kedden elutasított ellenzéki indítvány az autópályákon érvényes legkisebb megengedett sebességet a jelenlegi óránkénti 50-ről 70 kilométerre emelte volna.

Mivel a javaslat egészét elvetették, marad az 50 km/órás alsó sebességkorlát. A tervek szerint a parlament legkorábban júniusban tűzi napirendre a közúti forgalom szabályainak módosítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×