eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Az internetezés rossz"

Kína több fronton harcol az internetfüggőség ellen, amely a kommunista vezetés szerint gyorsan növekvő társadalmi veszély, és a fiatalkori bűnözés fő kiváltója.

"Az internetezés rossz" - jelenti ki szomorúan a 17 éves Jang Jang és hozzáteszi: a számítógépes játékok iránt megszállottsága tönkretette kapcsolatát apjával, romlott miatta iskolai teljesítménye és ez az oka annak, hogy a hozzá hasonlók egyre nehezebben tudnak megfelelni a társadalmi elvárásoknak.

"Ez a mi társadalmi válságunk. Legszívesebben visszacsinálnám az egészet, hogy a családom ismét olyan legyen, mint volt, de innen már nincs visszaút" - panaszkodott a fiú.

Kiképzőközpontokban nevelik le őket

Jang Jang hamarosan egy különleges, a katonai gyakorlóbázisokhoz hasonló táborba vonul be, amelyet az állam tart fenn, és a pekingi katonai kórház orvosi vezetői igazgatnak.

A függők itt szigorú kiképzést kapnak, és pszichiátriai terápián esnek át.

A kiképzőközpontban azonban más módszereket is alkalmaznak a drogelvonó-kúrától az akupunktúrán át az enyhe elektrosokkos kezelésig. A szülőknek azért, hogy beadják gyereküket, a kormány havonta szép summát, 10 ezer jüant (csaknem 240 ezer forint) fizet .

Politikai téma lett

A fiú esetét természetesen felkapta a politikai közbeszéd is: a kommunista vezetés még a Nagy Népi Gyűlésen is tárgyalt Jang Jang történetéről.

"Jang Jang csupán egy kamasz, de úgy tűnik, bármelyik internet kávézóba bemehet anélkül, hogy kérdéseket tennének fel neki. Ezzel a helyiségek üzemeltetői megszegik a törvényt" - jelentette ki egy magas rangú pártfunkcionárius, utalva arra, hogy az ilyen helyekre a 18 év alattiak nem léphetnének be.

A netfüggőség a kormány szerint sok bűncselekményért is felelős: lopásokért, rablásokért, nemi erőszakokért, pornográfiáért és néha gyilkosságért.

A szülők az okai?

A vezetés úgy véli, a függőség kialakulásának oka elsősorban az, hogy a szülők egyre kevésbé figyelnek oda gyerekeikre, vagy túl sokat követelnek tőlük a tanulás terén, ezért a fiatalok a virtuális világba menekülnek a gondok elől.

Ázsiában valóban súlyos probléma az internetfüggőség, de a szakértők nem tartják helyesnek a kínai módszert, amely komolyan korlátozza a fiatalok szabadságát.

Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×