eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A cseh kormány nemet mondott

A cseh kormány nem támogatja az amerikai radarállomásról szóló népszavazási törvényjavaslatot. A végső döntést a képviselőháznak kell kimondania.

Az amerikai radarállomásról szóló népszavazási javaslatot az ellenzéki kommunista párt dolgozta ki, s a kormány keddi elutasító álláspontja ellenére is lehetősége van arra, hogy a jogszabály-tervezetet a képviselőház elé terjessze. Csehországban a jobboldal ellenkezése miatt nincs általános népszavazási törvény, így minden egyes esetben külön törvényre van szükség a voksolás megtartásához.

Mirek Topolánek miniszterelnök és Vlasta Parkanová védelmi miniszter a kabinet keddi ülése után hangsúlyozták: az amerikai radarállomás nem olyan téma, amelyről népszavazást kellene tartani, s ugyanakkor úgy vélik, hogy egy ilyen döntésért a választott politikusoknak és nem a polgároknak kell viselniük és vállalniuk a felelősséget.

Az Egyesült Államok január közepén, röviddel az új kabinet kinevezése után fordult hivatalos kéréssel a cseh kormányhoz, hogy kezdjenek tárgyalásokat egy amerikai radarállomás létrehozásáról Csehországban. Karel Schwarzenberg külügyminiszter szerint Prága a hónap végén ad hivatalost választ az amerikai kérésre.

A radarállomás kérdése megosztja a cseh közvéleményt és a politikusokat is. A legutóbbi felmérések szerint a cseh lakosság kétharmada ellenzi az amerikai radarállomás létrehozását az ország területén területen.

A parlamenti pártok közül az ellenzéki kommunisták és a szociáldemokraták azt szeretnék, ha a kérdésről népszavazás döntene. A jobbközép kormánykoalíció három pártja közül a zöldek is népszavazást szeretnének, de úgy, hogy előbb egy általános népszavazási törvényt fogadjon el a cseh parlament. A legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt és a kereszténydemokraták támogatják az amerikai terveket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×