eur:
385.59
usd:
354.96
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Latin-Amerikát győzködi Bush és Chavez

Párhuzamos diplomáciai offenzívát folytat Latin-Amerikában George Bush amerikai elnök és egyre izmosodó regionális ellenfele Hugo Chavez venezuelai államfő. Chavez már napok óta a Bush-látogatás állomásaihoz közeli országokban jelenik meg.

George Bush Brazíliában kezdte, majd Uruguay-jal folytatta, Chavez közben a szomszédos Argentínában jelent meg egy Amerika-ellenes tömeggyűlésen.

Amikor a Fehér Ház ura Kolumbiába indult tovább, ellenfele, vagy ellensége Bolíviában egy, az övéhez hasonlóan radikális baloldali vezetésű országban jelent meg.

Az amerikai elnök hétfői, guatemalai látogatását megelőzve pedig a venezuelai államfő a szintén szomszédos Nicaraguában tűnt fel.

Olaj, illegális bevándorlók, szegénység

Egyes megfigyelők szerint nemcsak ideológiai okok állhatnak a háttérben, hanem az is, hogy Washington a bioetanol-gyártás támogatásával csökkenteni akarja függőségét a venezuelai olajtól.

Latin-Amerika nagy részében azonban jelenlegi és korábbi sérelmek is befolyásolják az Egyesült Államok megítélését.

A jelenlegi gondok egyike az illegális latinó bevándorlókkal szembeni gyakran kemény fellépés, az egyre szigorúbb határőrizet és a kitoloncolások.

Egy másik probléma az, hogy az egész térség - miközben sok országban hajmeresztő a szegénység - kevesebb amerikai támogatást kap, mint például Egyiptom.Az elnök nem tartotta a szavát

Az ifjabb Bush - aki beszél spanyolul - ráadásul elnöksége kezdetén azt ígérte, hogy külön figyelmet fordít a szomszédokra. Jött azonban szeptember 11., és a térséget elfelejtették, kivéve, ha az illegális bevándorlók kerültek szóba.

Ebbe az űrbe nyomultak be aztán az olyan baloldali vezetők, mint Hugo Chavez, akik a neoliberális gazdaságpolitika miatt leszakadt tömegek hősévé váltak.

Chavez ráadásul a jelenlegi magas olajárak miatt azt is megteheti, hogy segélyeket osztogat, még a szomszédos államoknak is.

A baloldali visszarendeződés során még a sokáig kiemelt ellenségnek tekintett nicaraguai vezető, Daniel Ortega is visszakerült a hatalomba.

Meggyőzni akar


Bush elnök mostani, öt országot érintő útján ezért olyan országokat keresett fel, ahol még nyitottak az amerikai retorikára.

Igyekezett arról beszélni, hogy fel kell venni a harcot a szegénység ellen és azt ígérte, hogy Washington olyan, vendégmunkás programot hoz létre, amely lehetővé teszi, hogy latin-amerikaiak legálisan dolgozhassanak az Egyesült Államokban.

Kérdés, hogy mennyire tudta megbékíteni azt a régiót, amely sokáig úgy érezte, a nagy szomszéd mellőzi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×