eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Boszorkányüldözés folyt Irak ellen"

Illegálisnak tartja az Irak elleni 2003-as inváziót Hans Blix, az ENSZ volt fegyverzetellenőre. A svéd diplomata szerint az Egyesült Államok boszorkányüldözést folytatott. George Bush és Tony Blair politikai büntetést kapott a háború miatt - tette hozzá.

Egyértelműen illegális volt az Egyesült Államok vezette koalíció iraki inváziója - jelentette ki egy televíziós interjúban Hans Blix, az ENSZ volt fegyverzetellenőre. A svéd diplomata szerint az Egyesült Államok boszorkányüldözést folytatott Irak ellen.

Hans Blix kiemelte: Tony Blair brit kormányfő nem volt teljesen becsületes a bizonyítékok kapcsán, amelyekkel a katonai erő alkalmazását indokolta.

"Kérdőjelek helyett felkiáltójeleket tettek. Pedig kérdőjelek voltak az ügyben, de kicserélték felkiáltójelekre" - mondta az ENSZ volt fegyverzetellenőre.

Hans Blix hangsúlyozta, a két vezető politikai büntetést kapott tettéért, mivel mind George Bush, mind Tony Blair sokat veszített bizalmából. Hozzátette: nem látja esélyét annak, hogy az Egyesült Államok sikeresen lezárja a háborút.

A svéd diplomata szerint ha az ENSZ fegyverzetellenőröknek engedélyezték volna, hogy folytassák munkájukat még néhány hónapig, elkerülhető lett volna a háború, amelyben tízezrek haltak meg eddig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×