eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Németországi és ausztriai merényletekkel fenyegetnek

Egy eddig ismeretlen iszlám csoport internetre feltett videóüzenetben megfenyegette a német és az osztrák kormányt, hogy haladéktalanul vonja ki csapatait Afganisztánból, különben mindkét országban merényletekkel kell számolni. A fenyegetést mind Bécsben, mind Berlinben komoly intésnek tartják.

Az üzenet ugyanazon az oldalon jelent meg, amelyen egy iraki iszlám szervezet a közelmúltban elrabolt két német túsz kivégzését helyezte kilátásba, ha Németország nem rendeli haza Afganisztánba vezényelt katonáit.

A magát a Kalifátus Hangjának nevező, eddig ismeretlen csoport közölte a német és az osztrák kormánnyal, hogy csapatainak afganisztáni jelenléte merényletek elkövetésére ösztönzi a mudzsahedineket.

A bécsi kormány közölte: a fenyegetést rendkívül súlyosnak tekinti és különleges biztonsági intézkedéseket léptet életbe. Azonban míg Ausztria csupán öt magas rangú tiszttel képviselteti magát az afganisztáni ISAF-erőkben, a német törvényhozás éppen ezen a héten szavazta meg a légi felderítő tevékenység kiterjesztését a déli országrészre is.

Az ISAF keretében jelenleg háromezer német katona állomásozik Afganisztán északi térségében. Berlinben egyelőre nem nyilatkoztak a Kalifátus Hangja fenyegetéséről, de jól értesült források szerint a karhatalmi erők utasítást kaptak az éberség fokozására, illetve a belbiztonsági intézkedések erősítésére.

A német belügyminiszter a közelmúltban úgy vélte, hogy Németország sem ringathatja magát abba a hitbe, hogy nem kell tartania szélsőséges csoportok merényleteitől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×