eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

A szerzetesből lett tömeggyilkos tudott titkot tartani

Ta Mok a kambodzsai kommunista csapatok, a vörös khmerek vezetőjének, Pol Potnak volt a "Mészárosa". Több ezer gyilkosságot követett el a vezér nevében. A rettegett hóhér lánya, aki ma egy 175 lelkes falucskában tengeti életét, sokáig nem is tudta, miféle munkából gazdagodott meg az apja.

A "Mészáros". Így nevezték Ta Mokot, a vörös khmerek vezetője, Pol Pot emberét, aki egyedül több ezer, talán több tízezer életet oltott ki. Gyerekeket, nőket, férfiakat, a "rendszer ellenségeit".

Ta Mok lányának, Ho Khoemnek sokáig elképzelése sem volt arról, miért is van távol olyan sokat az apja, és milyen munkával teremtett jólétet családjának.

"Igen, az apám tett rossz dolgokat. De hogy gonosz lett volna? Nem tudom elhinni. Biztosan okkal tette, amit tett. Otthon nem volt ilyen, nem volt rossz apa. Szigorú volt, de a maga módján szeretett minket. Miért ölt volna meg annyi embert, ahogy állítják?" - mondta a most 56 éves nő.

Pol Pot vezetésével a vörös khmerek 1,7 millió embert, Kambodzsa lakosságának egynegyedét gyilkolták le négy év leforgása alatt. A csecsemőket, hogy spóroljanak a lőszerrel, fatönkökre fektették és leszúrták.

"Megkérdeztem volna, hogy mit tett, de sosem tudtam megtenni. Azt hiszem, tartottam tőle. Belénk nevelik, hogy nem szabad tiszteletlennek lennünk az idősebbekkel. Nagyon feldühödött volna, ha megkérdezem" - emlékezett vissza Ho Khoem.

"Mivel lány voltam, nem avattak be semmibe. A bátyáimból parancsnokokat csinált apánk, én pedig egy kórházba kerültem. Fogalmam sem volt arról, mi folyik körülöttem" - mondta.

"Mikor a vietnámiak átvették az irányítást 1979-ben, én is az újságokból értesültem a gyilkosságokról és a kínzásokról. Megdöbbentem. Ekkor szembesültem először azzal, hogy mit tett az apám" - idézte fel emlékeit a Mészáros lánya.

"Akkor kezdődtek a rémálmaim, borzalmas dolgokat láttam. Még mindig sokat álmodom ilyesmivel, és még mindig félelemben élek, mert lehet, hogy egy nap az emberek majd idejönnek és bosszút állnak a lányomon, amíg mi alszunk. Képtelen vagyok sokat aludni" - számolt be félelmeiről Ho Khoem.Mindössze Ta Mokot és egy másik vörös khmer vezetőt vádoltak meg népirtással, idén tárgyalták volna az ügyét, a Mészáros azonban tavaly júliusban meghalt. Akkorra már hét évet töltött börtönben.

Rajta kívül csupán Kak Kek Ieura várt tárgyalás: a férfi 10.499 "kém és áruló", és kétezer gyerek kivégzését felügyelte.

"Kétszer látogattam meg apámat a börtönben, mielőtt meghalt. Csak ücsörgött és nézte a tévét egész nap. Fáradt volt és dühös, dühös azért, mert ő volt az egyetlen, akit megbüntettek, miközben mindenki más szabadon élhetett tovább" - mondta Ho Khoem.

Ta Mok gazdag kambodzsai családba született és buddhista szerzetesnek tanult, aztán egy nap otthagyta a kolostort és beállt a vörös khmerekhez. Senki sem értette, miért.

"Nem tudtuk, miért állt be harcolni. Gyerekkorunkban nem volt túl sokat otthon, mindig a dzsungelben edzett, harcolt. Gyorsan kapitány lett belőle" - emlékezett a nő.

"Mikor a vörös khmerek voltak hatalmon, egy óriási házban éltünk, és megvolt mindenünk, amit csak kívántunk. Boldogan éltünk anélkül, hogy tudtuk volna, micsoda borzalmak történnek körülöttünk" - mondta.

Ho Khoem ma egy 175 lelkes faluban lakik, férjét tizenöt éve, egy balesetben vesztette el. Naponta alig egy dollárt keres.

A helységben csak a vörös khmerek egykori káderei és azok családjai élnek, az emberek pedig gyűlölik őket.

Ta Mok lánya aggódik, a gyerekeket félti, mert őket büntetik a szüleik bűneiért: "a lányomnak nincs esélye kijutni innen, nincs itt se iskola, se munkalehetőség. Itt hagytak minket megrohadni."

Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×