eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Információs aranybánya amerikai kézben?

Fontos titkos információkat ismerhet az az iráni férfi, aki Törökországból tűnt el családjával még február elején. Több szakértő úgy véli: a volt iráni védelmi miniszterhelyettes Amerikába szökött.

Az iráni hatóságok korábban közölték az Interpollal: attól tartanak, hogy az egykori védelmi miniszterhelyettesüket, Ali Reza Asgarit elrabolták, miután családjával Törökországba érkezett.

Egyre több szakértő gondolja azonban úgy, hogy a 63 éves férfi Nyugatra, valószínűleg Amerikába szökött. Huszonhét éve nem volt példa arra, hogy magas rangú iráni tisztviselő disszidáljon.

Az izraeli hírszerzés, a Moszad egykori vezetője, Danny Yatom úgy véli, Ali Reza Asgari különleges információkkal szolgálhat Irán külügyeivel, különösen Libanonnal kapcsolatban.

"Az első pillanattól fogva tudtam, hogy megszökött. Minden jel arra mutat, hogy ez egy jól megtervezett és kivitelezett akció volt. A családjával hagyta el Iránt, így nem tudnak rá nyomást gyakorolni. Szerintem az Egyesült Államokba ment" - mondta Danny Yatom.

Ali Reza Asgari, mielőtt az iráni védelmi minisztériumba került volna, egyik parancsnoka volt az iráni Forradalmi Gárdának, amely a Hezbollah, a libanoni síita radikális szervezet egyik fő támogatója.

Források szerint ő maga volt a Hezbollah, a Kelet legerősebb paramilitáris szervezetének egyik alapítója, így rengeteget tudhat annak hátteréről.

Emellett minden bizonnyal birtokában van jó néhány, Irán atomprogramjával kapcsolatos információnak is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×