eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Európa két évtizeddel van lemaradva az Egyesült Államoktól

Egy új tanulmány szerint az Európai Unió gazdasága 22 évvel van lemaradva az Egyesült Államokétól.

Egy brüsszeli üzleti lobbi, a Eurochambers által készített felmérés szerint az Egyesült Államok már 1985-ben akkora egy főre jutó GDP-vel rendelkezett, mint amennyi a jelenlegi európai átlag.

A szakképzettség és a kutatások terén pedig csaknem 30 éves lemaradása van az öreg kontinensnek.

2000-ben, a Lisszabonban megtartott európai uniós csúcsértekezleten a közösség vezetői azt tűzték ki célul, hogy az unió 2010-re a legversenyképesebb gazdasági régióvá váljon.

Ennek ellenére az Atlanti-óceán két partján található térségek közötti különbség 2003. óta tovább növekedett.

A lemaradás növekedésének egyik oka az lehet, hogy az akkori adatok még a régi tagok mutatóin alapultak, azóta azonban a közösség tovább bővült, kevésbé fejlett államokkal.

Az elemzés készítői rámutatnak, hogy ennek megfelelően az európaiak hátránya még nagyobb lesz, ha az adatgyűjtésbe a legújabb uniós országokat: Romániát és Bulgáriát is bevonják.

A tanulmány arra is rámutat, hogy míg az Egyesült Államokban a GDP 3,3 százalékkal emelkedett tavaly, az Európai Unió csak 2,9 százalékos növekedést könyvelhetett el.

Ha azonban az egy főre jutó GDP a tengerentúlon évente 2 százalékkal emelkedik, Európában pedig 3 százalékkal, akkor az unió 2045-ben érheti utol Amerikát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×