eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Az elnök emberei gyilkolásznak?

Egyre erősebbek azok a hangok, melyek orosz titkosügynököket sejtetnek az elmúlt hónapok több gyilkossága, illetve gyilkossági kísérlete mögött. Ami biztos: Alekszandr Litvinyenko tavalyi halálát követően hétfőn a volt KGB-ügynök egy amerikai szakértő barátja ellen hajtottak végre merényletet, míg egy, a jelenlegi orosz vezetéssel szemben kritikus újságíró pénteken kizuhant a negyedik emeletről.

A két ügynek első látásra semmi köze nincs egymáshoz, hiszen Paul Joyal ellen az amerikai Maryland állam egyik városában hajtottak végre rablásnak tűnő merényletet (a férfit lelőtték, de egyelőre életben van), míg Ivan Safronov látszólag öngyilkos lett, de ismerősei gyilkosságot emlegetnek.

Az 53 éves Paul Joyalt hétfőn támadták meg otthona előtt. A szemtanúk két fekete férfit láttak ólálkodni az orosz titkosszolgálatok amerikai szakértőjeként is ismert Paul Joyal házánál.

Rendőrségi források szerint a szakértőt több lövés is érte és elvitték a tárcáját és pénztárcáját, valamint ellopták az autóját.

"Figyelmeztetni szeretnélek"

A gyilkossági kísérlet után Paul Joyal felesége felhívta a férfi jó ismerősét Oleg Kalugint: "Oleg, Pault lelőtték - figyelmeztetni szeretnélek" - mondta neki.

Oleg Kalugint egyébként távollétében egy orosz bíróság öt éve a nyugatnak folytatott kémkedésért elítélte. Bár a férfi a gyilkossági kísérlet kapcsán kijelentette: nem hiszi, hogy annak lenne "nemzetközi eleme", ugyanakkor a hidegháborús gyilkosságokat néha rablótámadásnak álcázták, egyes esetekben pedig helyi bűnözőket béreltek fel.

Utóbbi vélekedést alátámaszthatja, hogy egy meg nem nevezett forrás szerint egy szemtanú állítólag hallotta az egyik elkövetőt, amint azt mondja: "Csak lődd agyon!". A forrás nem zárta ki, hogy egy rablásnak álcázott merényletről van szó. "Ha valami ilyesmit kellene csinálnom, pontosan ezt tenném én is" - jegyezte meg.

Válság az orosz-amerikai kapcsolatokban?

A helyzetet bonyolítja, hogy Paul Joyal korábban az amerikai kormánynak dolgozott, így ha valóban az orosz titkosszolgálathoz köthető elkövetők állnak a merénylet hátterében, az válságba taszíthatja az amerikai-orosz kapcsolatokat.

A merényletet követően azonnal értesítették a Szövetségi Nyomozóhivatalt, tekintettel a férfi korábbi szenátusi pozíciójára. Paul Joyal korábban többször élesen kritizálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a demokratikus reformok visszafordításáért és sürgette a szenátust, hogy tartson meghallgatásokat Alekszandr Litvinyenko meggyilkolása ügyében.Múlt hét pénteken a Kreml egyik kritikusának számító orosz újságíró veszítette életét, miután kiesett a negyedik emeletről abban az épületben, ahol lakott. Ivan Safronov barátai vizsgálat megindítását sürgették a Kommerszant volt újságírójának halála ügyében.

Az orosz hivatalos szervek szerint a férfi (aki írásaival gyakran tört borsot a fegyveres testületek orra alá) öngyilkos lett, kollégái ugyanakkor úgy vélik: halálának körülményei ezt megkérdőjelezik.

Halál mandarinnal

Az 51 éves újságíró halála napján fekélye miatt kórházban járt, majd hazafelé szemtanúk szerint megállt egy zöldségesnél és mandarint vásárolt. Gyanús az is, hogy bár a volt ezredes a második emeleten lakott, a negyedikről esett ki és a főbejáratnál található előtérre zuhant.

"Biztos vagyok abban, hogy gyilkosság történt. Az emberek nem lesznek így öngyilkosok" - jelentette ki Ilja Bulavinov, a Kommerszant főszerkesztő-helyettese.

A földet érést meghallotta két egyetemista, akik kirohantak és látták, hogy Ivan Safronov még él. Azonnal hívták a mentőket, akik közölték, hogy fél óra múlva telefonáljanak újra, ha az újságíró még akkor is életben van. Nem volt.

Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×